Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Samiec czy samiczka? Pomoc przy ustalaniu płci

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Nekoyasha
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Samiec czy samiczka? Pomoc przy ustalaniu płci

Postautor: Nekoyasha » 15 września 2015, 21:36

Mnie właśnie to Y też zbija z tropu :p A ten drugi to na 100% samiec XD Jest starszy i ten "cypelek" jest już większy :D W przypadku Chrupka nie mam wątpliwości :) Dziękuję za szybką odpowiedź :D

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 15 września 2015, 21:43

no wlasnie zle przeczytalam i tak jakos dziwnie zrozumialam ze ich razem wzielas, ale potem do mnie dotarlo ze Chrupka juz masz, a dokupilas Biszkopta :D
"Podgladaj" go jednak czy tam mu wszystko "puchnie" i rosnie jak na chlopca przystalo- powiem ci, ze niezbyt lubie oceniac po zdjeciach bo niewyraznie widac- co innego jak swiniaczka widzisz na zywo, ale tez na 99% jestem pewna ze samiec

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Nekoyasha
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nekoyasha » 15 września 2015, 21:45

Dobrze zrozumiałaś :D Obydwie świnki kupiłam odrazu :) Będę Biszkopta obserwować :> Dziękować :3

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 15 września 2015, 21:57

aaaaahaaaa...!!! :D :D :D
od razu dwojke wzielas, fajnie- nie musisz sie stresowac laczeniem nowych swinek, bo pewnie w sklepie razem byli wiec sie znaja :)
Wiesz mozesz jeszcze zrozumiec, ze ten mniejszy jest samcem po zachowaniu- za jakis czas tez powinien te terroryzujace gruchanie sprezentowac moze nie krecac juz kuprem, ale chodzac tam i spowrotem gruchajac i zarzucajac przy tym glowke na boki- tak moje miesieczne swintuchy robily kopiujac starszego.
Poza tym zwroc uwage czy chodzi i obwachuje sciolke smiesznie ruszajac glowa- tez zachowanie typowo "chlopskie", u samiczek tego nie zauwazylam.

Nekoyasha
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nekoyasha » 15 września 2015, 22:52

Tak, były razem w klatce w zoologicznym :3
Hmm...co do tego obwąchiwania hm hmm...muszę to obczaić o. o

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 16 września 2015, 16:01

obczajaj, obczajaj :D
nie sadze, by nastapilo to juz od razu, bo wiadomo musi sie zaklimatyzowac, przyzwyczaic i dopiero potem zacznie charakterek pokazywac i zachowawyc sie z wieksza naturalnoscia- ja co prawda zaobserwowalam u miesiecznych samcow, ale biore pod uwage fakt, ze byly juz oswojone i zachowywaly sie "bezoporowo", poniewaz znaly miejsce i domownikow od narodzin :)
"tuptusie" mialy taki tupet, ze nie pozwalaly mi nawet posprzatac spokojnie klatki, bo wiecznie mi sie paletaly pod nogami (jak kucalam to centralnie pod tylek) albo na "chama" bez uprzedzen wskakiwaly nagle na kolana- ja je sciagalam spowrotem na podloge, a te znow "siup" do gory i tak w kolko :D juz nie wspominajac o tych zwariowanych podskokach wyczynowych wlasnie kiedy udalo im sie wdrapac na nogi. Rozpisalam sie nie do tematu :D
Aha- jeszcze mozesz puscic na pokoj najpierw jednego, zeby obwachal kazdy kat - ewentualnie zaznaczyl, a jak!- a potem zamknij go (zeby nie przeszkadzal drugiemu) i wypusc Biszkopta- patrz czy tez obwachuje katy i w szczegolnosci te zaznaczone po Chrupku, wtedy najszybciej moze sie przejawic te "chlopskie" wachanie z przytakujacymi ruchami glowka, nie jestem tez pewna czy tak zrobia juz za pierwszym razem z powodu krotkiego pobytu, ale odnosze wrazenie ze twoje chlopaki juz sie troche przelamaly wlasnie po "wladczym" zachowaniu Chrupka :D

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 17 września 2015, 17:59

Ja tam na zdjęciu widzę samiczkę :tooth: Fotki nie są najlepszej jakości, więc pewnie każdy zobaczy co innego.
Może tutaj sobie porównaj narządy http://morska-swinka.bloog.pl/id,331133 ... aid=6159a2

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 21 września 2015, 11:48

@ Tami jakby mi ktos pokazal tylko to pierwsze to tez bym z miejsca powiedziala dziewczynka- jesli z kolei tylko drugie zdjecie to bym stwierdzila chlopak :D :D :D
niewyrazne jest faktycznie, no i ta siersc przeszkadza- na zywo od razu latwiej rozpoznac.

Mialam samca, ktory nie byl tak rozwiniety jak jego brat z tego samego miotu i tez takie dziwne Y wyszlo, z czasem jednak gorne koncowki zanikly pod wplywem tego "puchniecia" i uwidocznil sie "cypelek" :D i zostala tylko "kreska z kropka".
Jeszcze zwrocilam uwage na to, ze cale miejsce intymne u dziewczynek bylo perfekcyjnie okragle, a te u chlopcow lekko owalne

Rapydowsky
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Rapydowsky » 20 października 2015, 19:45

Witam, potrzebuję pomocy przy weryfikacji płci mojej świnki.
Otóż od 2 lat jestem właścicielem jednego samca, a w ostatnim tygodniu postanowiłem adoptować dla niego kolegę od toz'u. Oczywiście kolegę ponieważ nie chcę aby się rozmnożyły. Pan u którego adoptowałem świnkę powiedział że jest to 2 miesięczny samczyk tak samo napisane zostało w umowie adopcyjnej.
Kiedy świnki zostały umieszczone razem po jakimś czasie starsza świnka zaczęła tupać nogami i "terkotać" koło tej nowej. Dodam że nowa świnka ociera zadkiem o podłoże tak jak robią to samce gdy znaczą teren.
Obrazek

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 21 października 2015, 7:43

Rapydowsky pisze:Witam, potrzebuję pomocy przy weryfikacji płci mojej świnki.
Otóż od 2 lat jestem właścicielem jednego samca, a w ostatnim tygodniu postanowiłem adoptować dla niego kolegę od toz'u. Oczywiście kolegę ponieważ nie chcę aby się rozmnożyły. Pan u którego adoptowałem świnkę powiedział że jest to 2 miesięczny samczyk tak samo napisane zostało w umowie adopcyjnej.
Kiedy świnki zostały umieszczone razem po jakimś czasie starsza świnka zaczęła tupać nogami i "terkotać" koło tej nowej. Dodam że nowa świnka ociera zadkiem o podłoże tak jak robią to samce gdy znaczą teren.
Obrazek

tez bym powiedziala, ze samiec jednak po wielkosci narzadow nie powiedzialabym, ze ma 2 miesiace- raczej od 4 do 6 tygodni ze wzgledu na dosc mala "kuleczke"- no wlasnie "kuleczke", a nie juz lekko wydluzony "cypelek", ale to moze zalezec rowniez od perspektywy zdjecia zrobionego z gory :)

ponizej dolaczam fotke mojego miesiecznego samca dla porownania- dodam, ze zdjecie bylo robione nieprecyzyjnie, poniewaz nie zalezalo mi, by ujac "cypelki" i "kuleczki", a mimo to wyraznie widac juz dobrze rozwiniety narzad u mlodszej, anizeli twoja swinki :)

https://goo.gl/photos/PMEHcFGUR9AjJYJ66 ... UR9AjJYJ66

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca