Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Swinka nie pije wody, pierwsze kroki

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Swinka nie pije wody, pierwsze kroki

Postautor: GalaxySparkle » 23 września 2015, 14:05

No tak, źródlana to nie to samo co mineralna, a ja na wszystkie niebieskie butelki z wodą mówię 'mineralka'. :fun:
M.in. bazylię chciałam, bo moja Pepper uwielbia, ale nie wyszło. :(

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Swinka nie pije wody, pierwsze kroki

Postautor: befana30 » 23 września 2015, 15:51

zarabista ikonka- jakos nie wglebialam sie w inne niz "standard" z boku okienka :lol: :tooth:

Z ta bazylia jeszcze masz jeden "trik", a nawet latwizne- kupic w malej doniczce w jakims sklepie, u nas akurat w marketach sa- hodowac jak kazdego innego "kwiatka" w domu podskubujac jedynie dolne listki, w ten sposob dajesz jej mozliwosc rozrastania sie w gore, a na koniec wlasnie zakwitniecia- wypusci biale kwiatuszki cos na ksztalt szalwi, poczekaj az przyschna same i takie suszki zasadz ponownie w wieksza doniczke, najlepiej ta podluzna, podlewaj normalnie i zobaczysz ze dosc szybko zacznie kielkowac (u mnie nawet niecale 2 tyg, ale w lecie), powinno wysypac dosc gesto tych kielkow, niech sobie tam rosna spokojnie- popikuj tylko wtedy, gdy faktycznie widzisz ze na siebie zachodza (ja te niepotrzebne kielki dalam swintuchom- wcinaly az milo bylo patrzec :D), jak juz wyrosna porzadne duze zastosuj ta sama taktyke co wczesniej, czyli zakwitniecie, "suszki" i od nowa sadzenie- koniec koncow bedzie taki, ze ci doniczek w domu braknie :tooth: jakos nie zauwazylam, by potrzebowala specjalnego okresu do kwitniecia, sadzenia itd- jak tylko ma nasiona to sadze od razu, naprawde polecam goraco ;)
A potem znajac zycie jak juz sie za jedno "chycisz" to w ruch pojda pozostale ziola :D

ps- kiedys nawet nie chcialo mi sie czekac, az przyschnie i jak tylko platki z kwiatkow zaczely opadac juz takie "swieze" nasionka ponownie posadzilam- tez wyroslo :naughty:

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer