Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

pogryzione uszy

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Re: pogryzione uszy

Postautor: Moreni » 11 stycznia 2016, 19:25

befana30 pisze:a mi sie z kolei wydaje, ze te uszka sa po "chorobowym"- tak jakby mial jakas ostra grzybice czy martwice tego naskorka, ale juz zaleczone i zabliznione, mimo wszystko warto mu futerko sprawdzic i skore w innych miejscach czy aby nie ma jakis zmian.

Czy naprawdę sądzisz że ktokolwiek w sklepie albo w pseuo leczyłby tak zaawansowanego grzyba? (jeśli to dobry sklep, to nawet nie przyjęliby zagrzybionej świnki, tak mi się wydaje).

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 11 stycznia 2016, 19:52

Moreni wystarczy, że dana osoba podleczyła świnkę i sprzedała do sklepu. U mnie niektóre zoologi kupują świnki z przypadku, a potem drożej sprzedają. Martwica krawędzi uszu występuje np przy chorobach serca. X czasu temu postrzępione uszka na forum miał świnek skinny i trzeba było zastosować jakieś maści. Przyczyn wg mnie może być wiele.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 12 stycznia 2016, 7:50

@Moreni- tak, doslownie tak wlasnie mysle, ze ktos podleczyl na "szybko i byle jak" i puscil swiniaczka dalej byleby sie pozbyc i zdazyc kase zebrac zanim bedzie za pozno, wiec podkurowal pewnie z tydz ale nie do konca, poprzecieral uszka na "wychodnym" i szybciutko, szybciusienko zaniosl do sklepu byle sie problemu pozbyc- malo takich przypadkow sie zdarza..?
Golym okiem widac nierownosci na obrzezach uszu, wystrzepione wzdluz z roznym nasileniem, czyli te inne swinki musialyby temu obecnemu chyba uszy obgryzac jak salate, aby wygladaly tak jak teraz..? to sa uszka "pokruszone", jak Tami slusznie zauwazyla juz na forum podobny problem byl ze swiniaczkiem skinny.
Sugeruje zapytac @Myszki czy futerko i skore w innych miejscach cialka sprawdzila i czy aby czegos nie znalazla co potwierdziloby teze choroby, a nie pogryzien ;)

EDIT
nie zauwazylam wczesniejszego wpisu Myszki, ze jednak ma wszoly- czyli moje stwierdzenie chyba jednak w jakiejs czesci bylo trafne.
Ostatnio zmieniony 12 stycznia 2016, 11:13 przez befana30, łącznie zmieniany 1 raz.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Myszka11011989
Użytkownik
Świnki morskie: Dasty
Kontaktowanie:

Postautor: Myszka11011989 » 12 stycznia 2016, 9:35

Obejrzalam w miare dokladnie swinke i ze skora jest ok uszy czyste nic sie nie slimaczy jak rowniez koncowki nie sa suche czy poszarzale uszka da delikatne nie wyczuwam zgrubien, z wszami szybko sobie poradze poprosze o odrobaczenie i dokladne obejrzenie swinki przez weta, w zoologu tez zwroce uwage na problem wesz i uszu mam nadzieje ze nic wiecej u niego nie wyjdzie

Awatar użytkownika
Myszka11011989
Użytkownik
Świnki morskie: Dasty
Kontaktowanie:

Postautor: Myszka11011989 » 12 stycznia 2016, 15:38

Jestem po wizycie u weta swinka odrobaczona i spryskana czyms na wszoly poza tym wszystko ok kazal obserwowac czy sie nie drapie, obejrzal dokladnie i z uszami jest ok nie bylo podejrzenia grzybicy czy infekcji

Wróć do „Choroby i problemy”