Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Sianko

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
-NienormalnieNormalna-
Użytkownik
Świnki morskie: Róża i Pianka
Kontaktowanie:

Sianko

Postautor: -NienormalnieNormalna- » 29 grudnia 2015, 18:54

Hej :D
Mam dwie świnki morskie już tak z 3 tygodnie.
Dałam im dzisiaj do klatki dużo siana na podłoże w róg klatki ( oczywiście pod spodem jest też granulat )
I nie wiedziałam że świnkom to się tak spodoba! ;) Obie świnki lubią leżeć i spać na tym sianku i jest to takie słodkie!
Spróbujcie tego także u swoich świnek może im też się to spodoba :no:

Awatar użytkownika

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Sianko

Postautor: madzia0902 » 29 grudnia 2015, 20:48

Moje też tak lubią ale zaraz całe sianko jest zasikane, dlatego wkładam je jednak do paśnika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 29 grudnia 2015, 21:15

no chyba wszystkie uwielbiaja takie siankowe poslania- moje rowniez :D ale po jednym dniu takie legowisko ma wyglad krowiego lajna, wiec trzeba codziennie sprzatac.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

agata.aga
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: agata.aga » 3 lutego 2016, 11:57

Mam alergię na siano..co polecacie w zamian żeby wsadzić do klatki ? Poza odczywiście wypoczynkiem. Np. tutaj https://www.pensjonatstanczyk.pl/ ?
Ostatnio zmieniony 21 czerwca 2017, 10:53 przez agata.aga, łącznie zmieniany 1 raz.

świnkawikamorska
Użytkownik
Świnki morskie: UFO ur. 26.12.15
Kontaktowanie:

Postautor: świnkawikamorska » 3 lutego 2016, 12:12

agata.aga - chociaż siano to podstawa u świnki jest także " odpylone " sianko. Spróbuj zajrzeć tutaj:
viewtopic.php?t=4998
Mam nadzieję, że pomogłam. :D

♥ Prosiaczki: Ufcio ♥
♥ Nasza stronka: https://forum.cavia.pl/viewtopic.php?f= ... 65#p159665
Obrazek

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 3 lutego 2016, 17:19

agata.aga pisze:Mam alergię na siano..co polecacie w zamian żeby wsadzić do klatki ?

wsadzic do klatki w jakim sensie? bo jako sciolka odpada, masz wiele innych rzeczy do wyboru jak trociny, mata lazienkowa, drybed, zwirek, pellet itd jednak jako pokarm swinka sianka potrzebuje i nie ma na to produktow zastepczych- siano potrzebne jej jest do regulowania i sprawnego funkcjonowania ukl.pokarmowego takze w pasniku musi byc zawsze.

Awatar użytkownika
Kisei
Użytkownik
Świnki morskie: Selena i Niunia
Kontaktowanie:

Postautor: Kisei » 5 lutego 2016, 1:02

To oczywiste że świnki kochają sianko. Przecież to powinny wcinać jak najwięcej (ścierają zęby, podstawowe źródło włókna)
Jak masz na to alergie, to wypróbuj właśnie to odpylone sianko albo inne tego typu wynalazki. Nie rekomenduję za bardzo im odmawiać sianka. Niestety, to może wpłynąć negatywnie na ich układ pokarmowy. Mało tego, doprowadzi to do braku pewnych składników odżywczych, które dla nich są niezbędne. I wiadomo, awitaminoza, która jest przyczyną przeróżnych następstw...

Nieraz bywa tak że lekarze potrafią siedzieć 8 godzin i operować pacjenta. Jednakże mało kto to docenia... Bo to przecież cud że przeżył, to wszystko dzięki Bogu!

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 5 lutego 2016, 8:20

Awitaminoza nastepuje w przypadku braku witamin, czyli braku swiezej diety, nie tylko sianka ktore pod wzgledem skladnikow odzywczych jest dosc ubogie
Jednak jak juz nadmienilas siano pelni przerozne funkcje, wiec jest niezbedne do prawidlowego dzialania organizmu :)

Awatar użytkownika
Kisei
Użytkownik
Świnki morskie: Selena i Niunia
Kontaktowanie:

Postautor: Kisei » 5 lutego 2016, 12:35

To zależy od sianka. Dobre siano wcale nie jest aż tak ubogie ;) Na przykład siano łąkowe zawiera dużo białka, dużo wapna oraz witaminy A, B i D. Ale aby tak było, powinien tam być odpowiedni skład roślin, dobrze przeprowadzić uprawę, jako takie nawożenie tej łąki, jak i również to zależy od terminu koszenia, sposobu i przebiegu suszenia. Sposobu przechowywania. Więc chyba już wiadomo, dlaczego praktycznie spotykamy jedynie sianko o niskiej wartości pokarmowej? Ano, bo większy zysk producentów :)
Naprawdę niewiele potrzeba aby doprowadzić do braku jakiegoś ważnego składniku (witaminy, wapno). To może doprowadzić do co najmniej osłabienia układu immunologicznego czy po prostu do biegunki, do krzywicy...

Nieraz bywa tak że lekarze potrafią siedzieć 8 godzin i operować pacjenta. Jednakże mało kto to docenia... Bo to przecież cud że przeżył, to wszystko dzięki Bogu!

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 5 lutego 2016, 14:15

Dokladnie, wogole za jedno z lepszych uwaza sie te z pierwszego koszenia, ma to jednak swoja cene, przy czym jakos sianka mozna sprawdzic golym okiem sugerujac sie ladnym zielonym kolorem, miekkoscia i zapachem, takie wlasnie zawiera wyzej wspomniane skladniki odzywcze :)
U mnie niestety sianko co jedno to gorsze, a malo nie kosztuje bo 4euro za pol kilo bodajze, przy czym wystarcza mi na 4-5 dni, ja tam widze sama "slome", ale oni sie upieraja ze to sianko gorskie wiec dobre, to nic ze osobiscie wyciagnelam z niego wiele roznych "badyli" i "chaszczy" :/
Przykladam sie do tego by osobiscie zbierac i suszyc na tarasie, choc wszystko zalezy od pogody- juz widze ta latajaca trawe po ulicy :D
No, ale co z reszta witamin? i tutaj sie klania roznorodna, bogata dieta co nie zmienia faktu, ze siano musi byc obecne w diecie swiniakow :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ogólnie”