Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Domek,Oswajanie

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
zaczarowana
Użytkownik
Świnki morskie: AMIGO ❤
Kontaktowanie:

Re: Domek,Oswajanie

Postautor: zaczarowana » 22 października 2016, 21:21

Ja mojego Amigo kupiłam właśnie w sklepie zoologicznym ale Prosiek jest caly i zdrowy ❤ moim zdaniem to zależy gdzie sie do tego zoologicznego wybierzemy :)

Kocham mojego prosiaka ❤

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Świnki morskie: Kris Moris, Lary i Santi
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 23 października 2016, 8:42

Zaczarowana, ja swojego swiniaczka Krisa kupiłam w zoologu, gdzie mają bardzo profesjonalną kadrę, zwierzęta wszystkie mają czysto i wydaje się że są dobrze odżywiane. A okazało się, że mój Krinio miał niedobór witaminy C, mimo że przy zakupie sprzedawca mówił, że trzeba je suplementować. Możliwe nawet, że w sklepie były suplementowane, ale u hodowcy (pseudo) pewnie już nie. Niedobór u takiego malucha to nie tylko brak suplementowanie, ale i w ogóle nieodpowiednia dieta. Drugiego kupiłam w zoologu u mojego kolegi. On karmę przygotowuje zupełnie sam (nie kupuje gotowców) i jest też pseudohodowcą, ale przynajmniej świnka od niego jest zdrowa i czysta. No i przede wszystkim kolega jest miłośnikiem świniaczków :)
Cóż walczę o zdrowie Kriska - mimo, że myślałam, że tam w tym dużym zoologu miał lepsze warunki niż Lary.
Kris dostał zapalenia warg. Szybka reakcja i dziś już jest prawie super. Ale za to złamał mu się ząb :(

Myślenie jest trudne, dlatego większość ludzi woli osądzać

Zapraszam do bliższego poznania mojej gromadki:
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... =55&t=7155

Awatar użytkownika
zaczarowana
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: zaczarowana » 23 października 2016, 15:01

Żaneta_Radom pisze:Zaczarowana, ja swojego swiniaczka Krisa kupiłam w zoologu, gdzie mają bardzo profesjonalną kadrę, zwierzęta wszystkie mają czysto i wydaje się że są dobrze odżywiane. A okazało się, że mój Krinio miał niedobór witaminy C, mimo że przy zakupie sprzedawca mówił, że trzeba je suplementować. Możliwe nawet, że w sklepie były suplementowane, ale u hodowcy (pseudo) pewnie już nie. Niedobór u takiego malucha to nie tylko brak suplementowanie, ale i w ogóle nieodpowiednia dieta. Drugiego kupiłam w zoologu u mojego kolegi. On karmę przygotowuje zupełnie sam (nie kupuje gotowców) i jest też pseudohodowcą, ale przynajmniej świnka od niego jest zdrowa i czysta. No i przede wszystkim kolega jest miłośnikiem świniaczków :)
Cóż walczę o zdrowie Kriska - mimo, że myślałam, że tam w tym dużym zoologu miał lepsze warunki niż Lary.
Kris dostał zapalenia warg. Szybka reakcja i dziś już jest prawie super. Ale za to złamał mu się ząb :(

Rozumiem, mój świniak tez jest z zoologa i jest zdrowy. To zalezy od warunków w których zwierzątka są trzymane. Życzę zdrówka dla twojego prosiaczka :)

Kocham mojego prosiaka ❤

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 23 października 2016, 19:30

To jest tylko i wyłącznie łut szczęścia

Awatar użytkownika
zaczarowana
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: zaczarowana » 24 października 2016, 19:02

Cześć :)
Ja tez mam pytanie jak dlugo wasze prosiaczki przyzwyczajały się do was, otoczenia. W sensie ze nie uciekały, zaczęły wychodzić z klatki i tak dalej ?.

Kocham mojego prosiaka ❤

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 24 października 2016, 20:14

A to zależy od świnki. Starsza pozwalała się głaskać po 2 tygodniach. Młodszej zajęło to 2 miesiące. A brania na ręce obie do tej pory nie lubią, chociaż jak biegają po podłodze, a ja siedzę między nimi to mi włażą na kolana.

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 24 października 2016, 20:42

Ja swoje mam miesiąc i jeszcze się całkowicie nie oswoiły, ale z czasem widać postępy. Np. dzis jak im sprzątałam w klatce i wyjmowałam kulę na sianko (ja daję tam swieżą zieleninę) to Krisek podleciał powąchać moją rękę, albo raczej kulę - a nuż dałam coś smacznego :) do nie dawna jak wkładałam rękę to zwiewały do domku.

Awatar użytkownika
zaczarowana
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: zaczarowana » 24 października 2016, 21:00

Żaneta_Radom pisze:Ja swoje mam miesiąc i jeszcze się całkowicie nie oswoiły, ale z czasem widać postępy. Np. dzis jak im sprzątałam w klatce i wyjmowałam kulę na sianko (ja daję tam swieżą zieleninę) to Krisek podleciał powąchać moją rękę, albo raczej kulę - a nuż dałam coś smacznego :) do nie dawna jak wkładałam rękę to zwiewały do domku.

Rozumiem. Mój Amigo boi się jeszcze, gdy go wypuszczam ucieka. Za to gdy wezmę go na ręce grucha i widać ze jest zadowolony , bywa często ze zostawia mi niespodzianki na spodniach. :D :D wiesz może dlaczego tak ? Może to pod wpływem ekscytacji? C;

Kocham mojego prosiaka ❤

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 25 października 2016, 3:45

Zostawiaja bobki, bądź siusiają, bo to zwierzątka są. Moje nie bobkują na rękach. Moim się zdarza zsiusiać. Ale Kris jak ma siusiać to się bardzo kręci i głośno kwiczy. Wczoraj to zbagatelizowałam i w końcu nie wytrzymał. Choć mąż mnie ostrzegał i mówił że mu się chce siusiu.

Awatar użytkownika
zaczarowana
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: zaczarowana » 25 października 2016, 12:39

Żaneta_Radom pisze:Zostawiaja bobki, bądź siusiają, bo to zwierzątka są. Moje nie bobkują na rękach. Moim się zdarza zsiusiać. Ale Kris jak ma siusiać to się bardzo kręci i głośno kwiczy. Wczoraj to zbagatelizowałam i w końcu nie wytrzymał. Choć mąż mnie ostrzegał i mówił że mu się chce siusiu.

Ok :D

Kocham mojego prosiaka ❤

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca