Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

małe powitanie :)

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: małe powitanie :)

Postautor: madzia0902 » 4 lutego 2017, 19:22

Powiem Ci tak jeśli chodzi o koszta, ja na moje 3 świnki wydaję (bez weterynarza) około 300 zł miesięcznie, karma, pellet, trociny, zioła, świeże warzywa i owoce to wszystko kosztuje. Leczenie chorującej świnki kosztuje bardzo dużo, czasem dochodzi nawet do 1000 zł, znam kilka takich przypadków, a i o weterynarza ciężko bo to nie może być taki zwykły psio-koci tylko musi być od zwierząt egzotycznych. Jeśli kupisz jedną świnkę i po jakimś czasie drugą musisz liczyć się z tym że musisz prawidłowo je połączyć a i to nie oznacza że siebie zaakceptują. Przemyśl sobie to wszystko na spokojnie bo mnie na pewno kosztowałoby mniej utrzymanie psa niż świnek heheh

Żaneta_Radom kastracja samca nie wpływa na ich agresję tak jak to jest u psów :(

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Peggy
Użytkownik
Świnki morskie: Żubrówka(Bertie), Czekolada(Czoko)
Kontaktowanie:

Postautor: Peggy » 4 lutego 2017, 19:35

300zł miesięcznie na 3. To tak 100zł na jedną no.. ale świnka kosztuje 300zł, a nie jak wymarzony pies 2000zł. Więc dla mnie to i tak o l b r z y m i a różnica. Co nie zmienia faktu, że wcale tanio nie wychodzi i trzeba koniecznie wziąć to pod uwagę.
Część świeżych warzyw będę miała z ogródka więc.. jakoś to będzie. Owoce lubię, więc będę się dzielić (;
A koszty leczenia prosiaczka, cóż.. Ja zamierzam wziąć z hodowli by zminimalizować choroby genetyczne i zadbać o wszystko pozostałe jak należy.
Wiem, że weterynarz od gryzoni nie jest pierwszy lepszy. Dla mojej szczurki jechałam specjalnie do specjalisty do Lublina i doskonale wiem jakiego chirurga i lekarza stamtąd polecić.
Niestety mieszkam w woj. świętokrzyskim ale z tego co się zorientowałam niedaleko też mam dobrego weterynarza od małych zwierzątek. Jak będzie coś poważniejszego to się zbiorę i do Lublina pojadę.

Tak jak wcześniej pisałam, jeszcze się zastanawiam. Ciągle coś w tej głowie knuję, byle było dobrze ^ ^.

...:::Zwierzęta w naszym życiu nie zjawiają się bez powodu, udzielają nam nauk o tym, jak zostać lepszym człowiekiem:::...

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Świnki morskie: Kris Moris, Lary i Santi
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 4 lutego 2017, 20:32

Dokładnie nie wiadomo z czego się bierze zapalenie warg. Podejrzane jest osłabienie z powodu braku wit.C, ale i po prostumechaniczne uszkodzenie pyszczka, a nastepnie zakażenie przez bakterie/grzybki :( podrzucam link:
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... Itemid=127
U Kriska wyglądało to mniej więcej tak:
http://images27.fotosik.pl/267/b0269d9a27dc958c.jpg
Lary miał mniejsze te strupki, ale za to mu się nawracała choroba.

I coś dla osoby początkującej:
https://www.youtube.com/watch?v=a7bwJNf-zIA

Myślenie jest trudne, dlatego większość ludzi woli osądzać

Zapraszam do bliższego poznania mojej gromadki:
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... =55&t=7155

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 4 lutego 2017, 20:45

Peggy, niestety wiem jakie są koszty chorującego świniaczka :( Dobrze madzia napisała: koszty mogą podchodzić nawet pod 1000 zł. Musisz się z tym liczyć. I tak jak wszyscy mówimy: albo 2 od razu, albo 1 aspołeczny (co do tego pisałam wcześniej). Tak więc zastanów się, przewertuj od góry do dołu forum, i zastosuj się do naszych rad.

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 4 lutego 2017, 23:40

madziu wiem, że nie ale wpływa na popęd seksualny z tego co czytałam :) a tutaj o to własnie chodziło :)
Dodatkowo Santuś faktycznie był złośliwy dla Larego. Zobaczymy...

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 4 lutego 2017, 23:59

Żaneta no też nie tak do końca bo mój jest już rok po kastracji a dalej kopuluje z samicami jak mają ruję i za nimi gania :D chociaż sobie chłopak poużywa bez konsekwencji :D hahah oby u Ciebie coś to dało :)

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 5 lutego 2017, 6:49

Oby Madziu :( bo tak się znęcał :( że Lary przestał mi jeść ze strachu, nie przybierał na wadze - tzn. jadł ale szybko i jak tylko Santi podchodził, ten uciekał :( Świnka była wyczerpana, spała na stojąco :( no mnie serce się kroiło. To trzeba było zobaczyć :( Przyznaję się bez bicia, że byłam zła na Santiego, nie wiedziałam już co robić. On i wobec nas jakiś taki agresywny się w końcu zrobił. A odkąd jest sam to żywe złotko... zobaczymy... będę próbować. Nie chce go oddawać, bo on tak naprawdę jest cudowny. Gadułka (tylko jeszcze troszkę za mało oswojony), przymilas na maxa. Daje się głaskac, daje się brać na ręce - rzadko się takie świniorki zdarzają. A kontakt z innymi świnkami wyzwolił w nim takie brzydkie cechy. On nawet i tekstylia nam gwałcił :) hahahaha :)
Mąż chciał my kupić takie pluszowe szczurki w Ikei :) poważnie! (wielkościa trochę mniejsze od świnek).

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 5 lutego 2017, 7:38

Mąż chce dogodzić :naughty: To masz z nim zabawę :lol: Cóż, czasem zdarzają się takie 'chętki' :naughty: :lol:

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 5 lutego 2017, 8:32

Żaneta, domy tymczasowe w SPŚM, w takich sytuacjach tez czasem decydują się na kastrację i czasem to pomaga. Trzeba być dobrej myśli. A jakby co, to mam dwie niezamężne cavie, pewnie harem bardziej by mu się spodobał :naughty: :naughty: .

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 5 lutego 2017, 11:35

Dona, w najgorszym wypadku będę miała to na uwadzę ;)
NO ale offtopic :)
Przepraszam

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca