Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

chudnaca swinka

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
miau22
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: chudnaca swinka

Postautor: miau22 » 12 lutego 2017, 16:57

Witajcie :)
dziękuję za zainteresowanie, postanowiłam nie poddawać się tak łatwo i zawalczyć o życie swinki,tylko też nie bardzo wiedziałam robić bo angielski weterynarz powiedział żeby podawać jej antybiotyk aż do skutku,a polski ze pewnie uspanie ja czeka.
Zaczęłam swinke dokarmiac,niestety karmy ratunkowej nie mają w wielkim sklepie zoologicznym a u wet nie wiedział o czym mówię,robiłam jej papki,probiotyk cały czas jej podaje,i postanowiłam dac jej tę leki na odrobaczanie,od ponad tygodnia jej go podaje i odpukac wygląda jakby lepiej jej było,je ze strzykawki niesamowicie,najlepiej smakuje jej probiotyk :D wydaje mi się że lekko przybrała na wadze ale nie mogę tego stwierdzić nie mam wagi,przestała też trzec tylkiem o trociny i o wszystko inne ,apetyt na ogromny ale tylko na zielone,suszki niechcetnie je dlatego nadal podaje jej jakąś świeżą zielenine,marchew je niechętnie,dzisiaj pierwszy raz podałam jej węgiel leczniczy który w końcu udało mi się dostać więc może biegunka minie,chociaż już wczoraj zauważyłam ze bobki są lepsze,a dzisiaj znowu jakby rzadsze. Ale nam nadzieję ze idzie w dobrym kierunku,ogólnie swinka jest ruchliwa i żywa,trzymajcie za nią kciuki :)

Awatar użytkownika

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 12 lutego 2017, 18:07

Trzymamy, trzymamy! Informuj na BIEŻĄCO ( :lol: ) w razie watpliwości - pytaj!

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 13 lutego 2017, 8:27

O jak dobrze..! a tyle razy sie zastanawialam jak to w koncu z twoja swinka sie sytuacja rozwinela :)
Pewnie bobki jej sie unormowaly rowniez po probiotyku, poniewaz ma za zadanie uregulowanie fauny bakteryjnej jelit, no i sam fakt odrobaczenia- czasami dobrze jest wziasc sprawy w swoje rece ;)
Miekkie plastelinowe bobki pojawiaja sie gdy w diecie jest zbyt duzo soczystych, swiezych rzeczy- ja tam generalnie jestem za zielenina dla prosiakow, bo sa typowymi trawojadami, ale wiele swinek na nadmiar zieleniny reaguje wlasnie miekkimi bobkami- a moze by mu jakies lepsze sianko z ziolami zamowic, aby skusic do czestszego przegryzania..?

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

miau22
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: miau22 » 15 lutego 2017, 17:31

Że swinka coraz lepiej,bobki w końcu normalne a mała jest już zywsza,trochę pochodzi poza klatką,to coś skubnie i domaga się uwagi,a w nocy nie daje spac bo chce coś zjec :P wczesniej o jakims ruchu nie było mowy,tylko jak dawałam coś do jedzenia to się zainteresowała a tak to całymi dniami siedziała w koncie napuszona,a wypuszczona z klatki,też chowala się gdzieś i nie ruszala. Teraz to zupełnie inny prosiak :-) jeszcze nam daleko do ideału bo jest chudziutka,nadal czuć kręgosłup gdy ja się glaszcze,ale myślę ze jest lepiej małymi krokami do przodu :-) później może wstawię zdjęcie swiniaka to sami zobaczycie ;)
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2017, 17:35 przez miau22, łącznie zmieniany 1 raz.

miau22
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: miau22 » 15 lutego 2017, 17:33

Jeśli chodzi o lepsze sianko,to kupiłam jej taka mieszankę ziolek różnych,dla mnie to niesamowicie pachnie,jak jakas ziołowa herbatka a ona to ledwo tknela, niestety nie robi to na niej wrażenia :/

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 15 lutego 2017, 17:40

Wstaw zdj, chętnie zobaczymy malucha. :) To świetnie, że jest już lepiej. Konsultujesz się z Polskimi wetami, czy nie?

miau22
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: miau22 » 18 lutego 2017, 22:43

Obrazek
Tak chętnie jemy leki ;)
nie,nie konsultowalam się już więcej z żadnym weterynarzem,skończyło się na ostatniej wizycie u angielskiego weterynarza który znowu polecił dawać jej antybiotyki do skutku,ale wspomniał coś o ewentualnych pasozytach. Polscy weci polecili albo zrobić dokładne badania usg ,krew i inne takie Ale najprawdopodobniej będzie trzeba swinke uśpić. Na własną rękę zaczęłam dawać jej preparat pasozytobojczy,probiotyk i węgiel no i jest poprawa :)

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 18 lutego 2017, 22:50

Ojejciu, jaki jestem słodki! :love2: :love: Walcz o niego! Jak się tak w ogóle czuję? Ma dalej biegunkę?

Jeżeli nie ma, to bardzo moga pomóc: bardzoo urozmaicona dieta warzywka/owoce. Oraz wszelakie zioła (suszone, świeże). Poczytaj co jakie ma właściwości, i działaj! :D
Ps. Przytnij mu trochę pazurki ;)

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Świnki morskie: Kris Moris, Lary i Santi
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 18 lutego 2017, 23:34

No piękny :)

Myślenie jest trudne, dlatego większość ludzi woli osądzać

Zapraszam do bliższego poznania mojej gromadki:
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... =55&t=7155