Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Częste drapanie.

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Batman
Użytkownik
Kontaktowanie:

Częste drapanie.

Postautor: Batman » 13 maja 2017, 16:58

Jak często drapią się Wasze świnki? Poprzednia prawie wcale tego nie robiła a aktualna średnio co 10 minut. Jeżeli ma zajęcie to wcale. Na skórze żadnych śladów czegokolwiek. Nie wydrapuje sierści. Ale czy tak częste drapanie jest normalne?

Awatar użytkownika

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Re: Częste drapanie.

Postautor: Caviova » 13 maja 2017, 17:44

Mogą to być początki grzybicy**, innej choroby skóry, albo na przykład pasożytów. Przejrzyj porządnie futerko świnki, czy nie ma jakiś "nieproszonych gości"*.
Poniżej linki, które również mogą pomóc w odgadnięciu przyczyny:
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... Itemid=125
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... Itemid=124

*Ps. Niektórych pasożytów nie widać gołym okiem. Jeżeli problem nie minie, należy zasięgnąć pomocy doświadczonego weterynarza. :) Jest jeszcze mozliwość, że świnka jest na coś uczulona. Czy sianko/podłoże nie jest zbyt pylące?

**Ps2. Grzybica może się również "zadomowić" przy rzadkim sprzątaniu klatki. Zastanów się przez moment, czy to może być przyczyną. ;)
UWAGA! Nie chce Cię czymś oskarżać, tylko mówię, że taka możliwość też może mieć uzasadnienie.

Awatar użytkownika
Batman
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Batman » 13 maja 2017, 18:56

Przejrzana i nic nie widać.
Brak zmian na skórze/ zaczerwienionych miejsc po ugryzieniach.
Co do klatki sprzątana minimum co 5 dni.
Pellet/ trociny wyrzucane i bez zmian.
Grzybice penie w prezencie bym wyłapał też :P

Czyli drapanie za częste jak na zabicie nudy?
Dotyczy ono w sumie tylko pyszczka. Reszty nie drapie.

Ja i pies też nic nie mamy, żeby nie było ;)

Liczyłem tylko jeszcze na docinkę o karmie :(

chocolate Monster
Użytkownik
Świnki morskie: Stefan [*],G&H
Kontaktowanie:

Postautor: chocolate Monster » 13 maja 2017, 19:02

Ok,jak liczyles na docinkę o karmie to proszę- Przejrzyj paczki karm,kolb i innych swiństw i sprawdź czy nie zalęgło się tam jakieś robactwo

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 13 maja 2017, 19:14

Batman, ja do Ciebie miło, a ty jak zawsze - no nic, może taki Twój charakter.
W każdym razie dałeś dobrą wskazówkę: "Dotyczy ono w sumie tylko pyszczka. Reszty nie drapie."
Bardzo często od pyszczka zaczyna się grzybica. Przyglądnij się mu lepiej, jeszcze przez kilka dni. U mnie było na przykład tak, że świnka, która złapała grzybka, nie miała w żadnych zmian na skórze, tylko po prostu bardzo dużo się drapała. Była cały czas pod moją obserwacją. Na początku myślałam, że po prostu coś ją swędzi, jednak postanowiłam przejść się do weta, a w międzyczasie wydrapała sobie mały placuszek na brzuchu. Więc u Ciebie może być podobnie. Także radzę ją poobserwować jeszcze 2-4 dni, a jeżeli nie przejdzie - wizyta u weta raczej nieunikniona. Lepiej jest zahamować grzyba na początku rozwoju, bo po pierwsze - szybciej się go zwalcza, a po drugie - przy rozwiniętym jest to trudniejsze i trzeba używać silniejszych środków.

Powodzenia :D

Ps. I nie, na pewno nie drapie się "dla zabicia nudy". Musi być jakaś przyczyna.

Awatar użytkownika
Batman
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Batman » 13 maja 2017, 19:23

Prosiak w sumie drapie się od kiedy przyjechał. Do tej pory brak jakichkolwiek zmian na skórze a sierść nie ma ubytków.
Grzyba ja z psem byśmy pewnie już odziedziczyli :P

Ja na swój sposób miły przecież ;)

//

Dziękuję czekoladko dziecinko kochana :*
Na początek sprawdzę kilogram VL, który i tak wyrzucę bo prosiak wyskubie z 10% może :P

Ale nie ma co się śmiać. W Vitakrafcie miałem kiedyś taką niespodziankę a data ważności rok do przodu ;)

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 13 maja 2017, 19:27

Batman pisze:Prosiak w sumie drapie się od kiedy przyjechał. Do tej pory brak jakichkolwiek zmian na skórze a sierść nie ma ubytków.
Grzyba ja z psem byśmy pewnie już odziedziczyli :P

A kiedy przyjechał?
A co do zarażenia się - różnie to bywa, ja też, przez jakiś czas nieświadoma operowałam przy prosiaku bez zachowania ostrożności i niby też się nie zaraziłam (ani pies, jak już o nim mówimy ;) ).
Tak jak mówię - poobserwuj i jeżeli nie będzie poprawy - weterynarz, niestety, bo sam sobie z chorobą skóry (jakakolwiek by nie była) na 99% nie poradzisz. :/

Ps. Batman, co do karmy, ja wiem, że Cię nie przekonamy raczej, ale na prawdę - zachęcam zrezygnować z Vitapolu i przerzucić się na coś lepszego. :) To tylko dla zdrowia prosiaczka - nic więcej. :blush:

Awatar użytkownika
Batman
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Batman » 13 maja 2017, 19:43

Od stycznia jakoś u mnie siedzi.

Mi nie chodzi o żaden Vitapol tylko o dziwną i bezmyślną nagonkę gdzie te droższe Vitapole to nie jest takie bagno jak te kartony po 3,50 ;)
Słabo się robi jak się czyta wypowiedzi w stylu:
-Straszny syf.
-Dlaczego?
_Bo Vitapol.

Rodem jak z forum upośledzonych kiedyś na punkcie Royal Canin dla psów.
Jak później wyszło, że Pedigree przejęło markę i cudownie składy przestały być podawane to konta ze wstydu usuwali...

Brit mi się spodobał - jak zmęczymy paczkę magic i excellenta to zamówię ;)

Caviova
Użytkownik

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 13 maja 2017, 19:53

Batman pisze:Brit mi się spodobał - jak zmęczymy paczkę magic i excellenta to zamówię ;)

O, no to super. :D I nie zrażaj się od razu, jeżeli świnka na początku nie będzie chciała jeść - często tak jest, a później dadzą się zabić za ta nową karmę. :tooth:

Awatar użytkownika
Batman
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Batman » 13 maja 2017, 20:55

Zaufanie do marki.
Chciałem jeszcze kupić granulat od JR Farm ale jak ktoś tutaj opisał paczki z robakami to odpuszczam.

Jakie drapanie można uznać za normalne?
https://www.youtube.com/watch?v=EuS-ayNW0K4
Mam coś takiego mniej więcej.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”