Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Brak apetytu pomóżcie!!!!

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
aja
Użytkownik
Kontaktowanie:

Brak apetytu pomóżcie!!!!

Postautor: aja » 18 września 2007, 12:51

Czesc wszystkim

szukam pomocy. Rok temu pod blokiem znalazłam Elivska (świnka) jest kochany, nigdy nikogo nie ugryzł, przychodził na gwizdanie i wogóle jest kochany. Uwielbiamy go wszyscy, ale szczególnie moja córa. I MAM PROBLEM, on nie chce jesć, był gruby (bo sie rzucał na jedzenie) weterynarz kazał go troszku odchudzic, ale teraz nie je kompletnie.
Byłam u weterynarz, dostał zastrzyk na apetyt, tabletki, przyciął mu zeby bo były troszke za długie. I teraz też nie je, zachowuje sie normalnie, chodzi po mieszkaniu piszczy jak słyszy lodówke, ale nie je tego co mu sie daje Próbowałam go karmic na siłe startym jabłkiem, wypluwał
CO MAM ROBIć? POMóżCIE!!!!!

przecież on sie zagłodzi :rozpacz: :rozpacz:

Awatar użytkownika

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Brak apetytu pomóżcie!!!!

Postautor: Karena » 18 września 2007, 13:12

Pierwsze pytanie - czy weterynazr sprawdził zęby trzonowe, czy tylko siekacze? To może być poczatek przerostu trzonowców. Zęby trzonowe znajdują się wewnątrz pyszczka i lekarz powinien je obejrzeć za pomoca specjalnego przyrządu. Po drugie - czy świnka robi kupki? Na czym polegało to odchudzanie? Świnki przez cały czas muszą mieć siano, wodę i ziarno, m. in. właśnie do ścierania zębów i do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Sprawdzaj, czy świnka traci na wadze.
Co do jedzenia proponowsałabym zacząć dokarmianie - najlepiej papką z rozmoczonego granulatu lub zmielonym sianem z wodą. Najłatwiej strzykawką (bez igły oczywiście). 4-5 razy dziennie po ok. 2 ml. Świnka musi jeść, bo inaczej ustanie praca przewodu pokarmowego, a wtedy może być ciężko ja odratować. Sprawdź jeszcze czy świnka nie ma przypadkiem wzdętego brzucha.
Czy podajesz śwince wit. C?
Co to była za tabletka, którą dał weterynarz? - jeżeli to antybiotyk, podawaj śwince Lakcid 2 razy dziennie po 1/2 ampułki.

Duszek [*]

aja
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: aja » 18 września 2007, 13:27

tak sprawdzał zęby z tyłu, Brzucha wzdętego nie ma, no cóż z kupkami jest problem,
Te tabletki to nie podał nazwy (podobno na apetyt), ale je rozpuszczem w mleku (bo on pije tylko mleko) i daje własnie przez strzykawke, tak wit. dostaje bo córce daje CITROPEPSIN i weterynarz powiedział, że jemu tez można dawać. Ale nic sie nie poprawia. Jak na niego patrze to wygląda tak jakby chciał ugryźć a nie mógł (a przecież ma przycięte zęby więc nie ma za długich) i wydaje takie dźwięki jakby mu sie coś przykleiło do podniebienia.
A odchudzania polegało tylko na tym, że dawałam mu troszke mniej do jedzenia. Ponieważ było mi go szkoda, jak go znalazłam, i nigdy mu nie żałowałam jedzenia. Z reguły dostawał marchew, ziarno, sałate wymiennie z pietruszką, rzodkiewka, trawe, mlecz, jabłko, siano, ogórka.

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 18 września 2007, 13:55

Skoro problem z kupkami to może to zaparcie? Chociaż ten opis, że chce ugryźć, a nie może jak nic pasuje mi do przerostu trzonowców. Świnkom mleka się nie powinno dawać, radziłabym tabletki rozpuszczać w wodzie. Koniecznie podawaj ten Lakcid (lub Trilac). No i dokarmianie, póki nie jest za późno. Kup pełnowartościowy granulat dla gryzoni, namocz w wodzie i strzykawką, nawet jak się będzie początkowo wyrywał. Kilka razy dziennie
Może ktos jeszcze coś napisze.

Duszek [*]

aja
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: aja » 18 września 2007, 14:06

dzieki
a propos mleka miałam 3 swinki i wszystkie piły mleko. Temu na początku dawałam wode, ale jej nie ruszał widocznie ktos też go nauczył pic mleko , bo jak dałam to sie na nie rzucil. Tylko, że ja rozcieńczam jeszcze to mleko.

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 18 września 2007, 14:12

To, że pije mleko, nie oznacza, że to jest dobre. Zrobisz jak zechcesz, ale ja bym nie podawała, zwłaszcza przy problemach z układem pokarmowym. Poszukaj tematów o mleku w dziale żywienie.

Duszek [*]

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: admin » 18 września 2007, 14:52

Nie podawaj mu mleka. Może doprowadzić np. do biegunki. Więcej na temat mleka search.php?keywords=mleko&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sr=topics&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj Podawaj mu też przez strzykawkę (bez igły) wodę, żeby się nie odwodnił. Odwodnioną świnkę ciężko odratować:|

PS. Przenoszę do forum Żywienie.

aja
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: aja » 18 września 2007, 16:29

AAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaa chyba sie porycze ze sczęścia zaczął jeść sałate!!!!! :hurra: Boże trzymajcie kciuki plizzzzzzzz.....

Czy zaraz po obcięciu zebów może jeść twarde? tzn marchew, suchy chleb?

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 18 września 2007, 18:18

Dobrze, że sam chce jeść, ale oprócz sałaty podaj mu też coś innego. Świnka nie tylko może ale musi jeść suche rzeczy, a zwłaszcza siano, ziarno.

Duszek [*]

aja
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: aja » 18 września 2007, 18:40

ma położone cały czas wszystko tylko mu wymieniam na świeże

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”