Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

zimna świnka

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
betka69
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: zimna świnka

Postautor: betka69 » 5 stycznia 2008, 22:30

W sumie to tak dla wszystkich kochających świnki gdybyście kiedyś spotkali się z taką chorobą ( świerzbowiec-można tylko stwierdzić przez pobranie wymazu) jak u mojej świnki to podstawą leczenia jest zlikwidowanie klatki, poidełek, wszystkiego z czym świnka miała kontakt(łącznie z siankiem, wszelką ściółką i napoczętym jedzonkiem) i oczywiście leczenie u weta(pupilek dostanie szczepionkę wcieraną do skóry która jest dla kotków ale można podać też świńce. Teraz jestem o te wiadomości mądrzejsza, niestety nie wróci to życia mojemu Klemensiowi. Piszę ku przestrodze dla innych. Poprostu po powrocie z wakacji świnka wróciła do tej samej klatki i całego otoczenia, jak była na dworze było ok a w domu nastapił totalny szybki nawrót choroby. Pozdrawim Was i Wasze pupile.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: motylek1007 » 5 stycznia 2008, 22:46

mysle ze az tak nie trzeba dzialac - wyrzucac klatki i wsztystkiego - wystarczy porzadnie wyparzyc...

znam swinki ktore mialy świerzba, dostawaly zastrzyki i wyszly z tego

Bibi - spokony i zrównoważony kawaler
Czandor - rozbrykany prowodyl ;)

Obrazek

betka69
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: betka69 » 10 czerwca 2008, 9:09

weszłam tutaj po długiej nieobecności, dalej nie mogę się pogodzic że nie wiedziałam tyle o tej chorobie co teraz wiem. Motylku nie masz racji, BEZWGLĘDNIE trzeba wszystko wyrzucić a świnkę spryskac płynem u weterynarza. Inaczej nie ma szans świnka na przeżycie ja niestety popełniłam ten błąd i zapłaciłam za to najwyższą cenę. Pozdrawiam wszystkich. Powoli dochodze do siebie ale Klemensika nic nam nie zwróci.... :zalamany: