Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Która klatka najlepsza dla ilu swinek?

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Re: Jaka klatka?

Postautor: Sandi » 12 października 2010, 12:57

Tak Ci się tylko wydaje.
Każdy sobie może powiedzieć : "Moja świnka ma klatkę 60x30 i JAKOŚ ŻYJE".
Jasne, żyje, ale czy jest szczęśliwa ? W gruncie rzeczy Ciebie też można zamknąć w toalecie i puszczać Cię na plac zabaw raz dziennie na godz. A jedzenie możesz dostawać zawsze. No i co, jakoś żyjesz, prawda ?
Może i żyjesz, ale nikt nie byłby szczęśliwy, mając tak mało ruchu.
Ze świnką jest tak samo. Nie wiesz, czy ona jest szczęśliwa, bo nie rozumiesz jej języka.
Hm, siano, domek i woda.
To ja teraz powiem że Ci wystarczy chleb, woda i koc. Miło ? Mogłabyś żyć na chlebie i spać na kocu ? Bo ja nie.
Nie chcę być niemiła. Ale przemyśl to sobie.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika

swinkowski
Użytkownik
Świnki morskie: Filek
Kontaktowanie:

Postautor: swinkowski » 12 października 2010, 14:14

A mi się wydaje, że troszkę przesadzasz Sandi, bo przecie moja świnka nie mieszka w klatce z kolcami, wężami itd.
Po za tym skad wiesz, że moja świnka jest nieszczęśliwa skoro nawet jej nie widzisz? :hmmm: :?:
Może ty nie miałaś klatki 60na30 i nie wiesz nawet jak świnka się tam czuję :tak: . W przliczeniu na człowieka to mojej śwince jest odpowiednio. Po za tym mówię już ostatni raz, że i tak kupię mojej śwince nową klatkę. Tato mówił też coś o nowej śwince! :D I jeszcze dodam, że to jest ZWIERZĘ! A nie człowiek. Świnki dzikie jakoś sobie radzą nawet zimą! :tak: Świnka nie potrzebuje więc takich warunków jak w hotelu nie uważasz?

http://sims3zwierzaki.pl/index.php/pl/praca/2206 - kliknij "jestem za" przez 4 dni codziennie!

Awatar użytkownika
Guffi
Zasłużony
Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto
Kontaktowanie:

Postautor: Guffi » 12 października 2010, 18:24

I jeszcze dodam, że to jest ZWIERZĘ! A nie człowiek. Świnki dzikie jakoś sobie radzą nawet zimą!

I co, twierdzisz, że w związku z tym zasługuje na gorsze traktowanie?
Świnka nie potrzebuje więc takich warunków jak w hotelu nie uważasz?

Jeśli sądzisz, że Twoje zwierzę ma nie mieć dobrych warunków, to nie powinieneś go mieć. Nie chodzi tu o jakieś królewskie udogodnienia, ale o wystarczającą ilość miejsca. Żeby klatka nie była dla świnki torem przeszkód, tylko normalną przestrzenią, po której może sobie pobiegać.

swinkowski
Użytkownik
Świnki morskie: Filek
Kontaktowanie:

Postautor: swinkowski » 14 października 2010, 8:52

Ja kończę z tą "sprawą". Mój wniosek to taki, że mojej śwince jest dobrze w swojej klatce i tyle! :tak: :tak: :tak: :tak: :tak: :tak: :tak: :tak: :tak: :tak: :tak:

http://sims3zwierzaki.pl/index.php/pl/praca/2206 - kliknij "jestem za" przez 4 dni codziennie!

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 14 października 2010, 12:35

No, najłatwiej zakończyć temat, co ?
Żebyś wiedziała, że przez pierwsze 2 dni Nadia mieszkała w klatce 60x30 , ale po tym, jak zobaczyłam, że się męczy, to od razu jej kupiłam nową.
Ja nic nie poradzę na to, że nie potrafisz właściwie zadbać o swoją świnkę. A Guffi ma rację w 100 procentach.
Czy ja mówię, że masz swojej śwince wsadzić do klatki tron i berło , albo włożyć jej pidżamę ? Chodziło mi tylko o to, że jeśli świnka nie ma wystarczająco dużo ruchu, zrastają jej się mięśnie, a przez to krócej żyje.
Szkoda słów.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
szonka_spidi
Użytkownik
Świnki morskie: Szonka i Spidi
Kontaktowanie:

Re: Klatka czy akwarium.Co lepsze??

Postautor: szonka_spidi » 19 października 2010, 13:12

motylek1007 pisze:Klatke :) nie chcialabym trzymac prosiaczka w akwarium, chociaz na pewno mialabym porzadek wokól....jednak wole klatke

moja jedna z trzech swiń szonka mieszka w akwarium a śmieci bardziej niż w klatce Chrupek i Spidi

[*]Tam po stronie Tęczowego Mostu się kiedyś spotkamy [*]

Awatar użytkownika
Pyszasta453462
Użytkownik
Kontaktowanie:

zbyt mała klatka??

Postautor: Pyszasta453462 » 20 października 2010, 21:08

mam pewne obawy
Myślę że klatka mojej świnki jest na nią za mała....
choć mam tylko 1 śwnkę to wydaje mi się że ona nie może swobodnie się w niej poruszać
ZAJMUJE SPORY KAWAŁEK KLATKI
Jak myślicie czy powinnam coś z tym zrobić ?a może nowa klatka **większa?
Ostatnio zmieniony 20 października 2010, 21:18 przez Pyszasta453462, łącznie zmieniany 1 raz.

Wasza Pyszastka xDD

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Re: zbyt mała klatka??

Postautor: admin » 20 października 2010, 21:14

Skoro wydaje Ci się za mała, jedynym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w większą. Klatka razem ze świnką nie urośnie :P Podaj jej wymiary.

PS Proszę, nie używaj niepotrzebnie kolorów i nadmiernie emotikon. Źle czyta się takie posty.

Awatar użytkownika
Pyszasta453462
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Pyszasta453462 » 20 października 2010, 21:17

dzięki za dobrą radę... :tak: :D
a co do wymiarów 90x60 :)

Wasza Pyszastka xDD

Awatar użytkownika
Chochlik
Użytkownik
Świnki morskie: Bella
Edward[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Chochlik » 20 października 2010, 21:22

Hmm ta klatka raczej do małych nie należy, ale jak masz warunki to większa czemu nie.

Jeśli ktoś nie umie uszanować zwierząt znaczy to, że nie zasługuje na miano człowieka...

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca