Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Która klatka najlepsza dla ilu swinek?

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Awatar użytkownika
UKRAJNA
Użytkownik
Świnki morskie: tośa i lola;)
Kontaktowanie:

Re: Jaka klatka?

Postautor: UKRAJNA » 17 grudnia 2010, 15:49

z codziennym wybiegiem ok! :D bo to troche za mała ,ale jak będziesz wypuszczać na wybieg to ok! :D :D

pomyśl że jesteś małą bez bronną istotą.Co wtedy robisz?
nic bo nic nie możesz...........

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 17 grudnia 2010, 17:32

Tak, pięterko będzie :) A tak właściwie to będzie taki a'la domek. Będzie znajdował się w rogu klatki. I będzie jedno, duże wyjście. No a na tym oczywiście pięterko z leżaczkiem :)

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 18 grudnia 2010, 16:48

No to trzymam kciuki.
A skąd bierzesz materiały, no i jakie przede wszystkim materiały ? ;)

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 18 grudnia 2010, 21:51

Wiem, że to dość ambitne plany, ale myślę, że dam radę je zrealizować :)
No więc część materiałów zostało mi z budowy szafy (szafa pod zabudowę byłą robiona), a więc połowę mam z głowy. Drugą połowę po prostu dokupię w Castoramie - mam już zamówione w stolarni, będą w następnym tygodniu, jeszcze przed świętami. A więc w przerwie świątecznej najprawdopodobniej skończę budowę :)
Jeśli chodzi o frontową ściankę, to rozważam szkło a gruby plastik. Chyba jest więcej plusów za plastikiem - chociażby coś takiego, że moja młodsza siostra wbiegnie, rozbije szkło, i siebie pokaleczy, i świnkę. Jednak plastik jakby się złamał to obie strony odniosą niewielkie obrażenia. Poza tym to o rogi szkła można się troszkę pokaleczyć, o plastik raczej nie.

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 19 grudnia 2010, 11:54

Ja osobiście jestem za plastikiem, szczególnie jeśli masz w domu małe dziecko.

Awatar użytkownika
Kimie
Użytkownik
Świnki morskie: Soo Min i Miwa :)
Kontaktowanie:

Klatka dla 2 świnek- lepsza duża czy 2 połaczone?

Postautor: Kimie » 21 grudnia 2010, 19:51

Witam :)

Otóż dzisiejszego dnia stałam się właścicielką dwóch samiczek (około 7 tygodniowych). Razem z nimi zakupiłam klatkę 70x40cm. Oczywiście w zoologicznym mówili, że klatka nie ma większego znaczenia (jak to zwykle). Otóż dopiero pare godzin po zakupie i po tym jak przetrząsnęłam forum czytając na temat klatek dotarło do mnie, że ta klatka jest za mała :( Od razu się zmartwiłam, bo przecież chcę aby świnki miały dogodne warunki. Na szczęście moje prośki są jeszcze małe i mam czas na oszczędzanie na nowe mieszkanko :) Teraz powstaje mi taki dylemat: Czy lepiej od razu kupić klatkę 100 lub 120 (bardziej skłaniałabym się do tej 120) czy może dokupić drugą taką samą i połączyć je, tak jak czytałam na forach, plastikową rurą? Z jednej strony takie 'dwupokojowe' mieszkanko byłoby ciekawsze i nie marnowałabym 'starej', ale z drugiej strony, może świnki wolałyby pobiegać po jednej, ale większej? Dodam, że zakup planuję na marzec/kwiecień. Z góry dziękuję za odpowiedź!

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Re: Klatka dla 2 świnek- lepsza duża czy 2 połaczone?

Postautor: NiCiA » 21 grudnia 2010, 20:31

Wiesz co,dla wygody świnek i dla Ciebie lepsza cała setka lub 120 cm.Jeżeli byś sprzątała dwie połączone,musiałabyś je znów "oddzielać",myć podwójnie (bo to w końcu dwie klatki),a tak jak jest cała to nie ma żadnego problemu :) Takie jest moje zdanie.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 21 grudnia 2010, 22:09

Według mnie dla Ciebie i dla świnek wygodniejsza będzie 1 klatka, tylko że większa. Nie będziesz musiała myć dwóch kuwet oddzielnie i świnki nie będą miały problemu z przechodzeniem pomiędzy klatkami.

PannaM
Użytkownik
Świnki morskie: Draco
Kontaktowanie:

Postautor: PannaM » 21 grudnia 2010, 22:41

Przez jakiś czas moje poprzednie świnki mieszkały w 2 połączonych 60. Co do nich myślę, że nie było to wielkie uciążenie - każdy z chłopaków miał swój róg do spania i przynajmniej nie było kłótni.
Jednak zawsze przy zmianie trocin miałam 2 razy wiecej roboty i problemów, bo łatwiej mi było znieść jedną kuwetę po schodach niż dwie.

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 24 grudnia 2010, 10:55

No dokładnie. Dużo lepiej zaoszczędzić na jedną, większą klatkę po której świnki mogą biegać bez problemu, niż kupić drugą małą, a jest tego więcej minusów niż plusów. Dwie połączone klatki trudniej sprzątać, świnki zazwyczaj mają problem do przedostania się do drugiej klatki. Moim zdaniem dużo bardziej opłaca się kupić nową, a ta, którą masz teraz może posłużyć jako "tymczasowa".

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca