Każdy ma inne zdanie.Ja np. wolę dry bedy.
Dry bed - najlepiej wchłania mocz.Nie śmierdzi i pierze się go co 10 dni.Odkurza się bobki najlepiej codziennie.Dry bed się pierze w pralce,w temp. 40 stopni.Raczej dla takich osób,którzy mają czas i chęć

Ja go posiadam i sobie chwalę.Najlepiej się u mnie sprawdził.Świnki uwielbiają jego mięciutki włos.Można go zakupić w sklepie internetowym.
Mata- pierze się zdecydowanie mniej niż dry bed,co 3-4 dni najlepiej.U mnie bardzo śmierdział.Również zamiata się bobki codziennie.Szybko schnie.Pod spodem musi być żwirek i tak jak z dry bedem,nie można dać trocin pod spodem ( tutaj też mowa o dry bedzie)
Można je kupić w sklepach,obojętnie jakich.
Trociny- wchłaniają dobrze mocz,są tanie przedewszystkim i dla świnek dość przyjemne.Pod spodem może być żwirek,ale nie trzeba go mieć

Wymienia się przy myciu klatki,co 3-4 dni.Powinny być w każdym zoologicznym sklepie
Żwirek (np. PINIO) - można dać śwince jako podłoże zwykły żwirek dla gryzoni,choć nie polecam.Twarde granulki ranią świnkom łapki co nie jest przyjemne.Można zakupić poprzez internet oraz w swoim sklepie zoologicznym.