Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Mata łazienkowa

Postautor: vagina_denata » 1 stycznia 2011, 18:35

Ja mam matę i jestem bardzo zadowolona. Rano i wieczorem wyjmuję wszystko z klatki i wyrzucam cały syf z maty do śmietnika, tam gdzie widzę mokre trociny podsypuje dodatkową warstwę, wkładam mate i jest super czysto. Nic nie śmierdzi, prosiak nie siedzi wreszcie we własnych bobkach, żadnych trocin na dywanie, bosko po prostu :hyhy:
Dodatkowy plus jest taki, że po praniu mata bardzo szybko schnie.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Świnkowa
Użytkownik
Świnki morskie: Tofisia
Kontaktowanie:

Jaka ściółka ?

Postautor: Świnkowa » 2 stycznia 2011, 14:16

Nie mam jeszcze świnki morskiej ,ale chcę się na nią dobrze przygotować ^^ i nie wiem jaką ma mieć ściółkę ? Niektórzy używają trocin inni sianka czy pigwy. Co waszym zdaniem było najlepsze? Nie wiem może był taki temat ,ale nie zauważyłam no i nie wiedziałam gdzie wstawić ten temat ^^. W razie co można przenieść :P No bo w "karmy i ściółki" to chyba temat przeznaczony na: kupię , sprzedam.. ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Re: Jaka ściółka ?

Postautor: NiCiA » 2 stycznia 2011, 15:04

Każdy ma inne zdanie.Ja np. wolę dry bedy.

Dry bed - najlepiej wchłania mocz.Nie śmierdzi i pierze się go co 10 dni.Odkurza się bobki najlepiej codziennie.Dry bed się pierze w pralce,w temp. 40 stopni.Raczej dla takich osób,którzy mają czas i chęć ;) Ja go posiadam i sobie chwalę.Najlepiej się u mnie sprawdził.Świnki uwielbiają jego mięciutki włos.Można go zakupić w sklepie internetowym.
Obrazek
Mata- pierze się zdecydowanie mniej niż dry bed,co 3-4 dni najlepiej.U mnie bardzo śmierdział.Również zamiata się bobki codziennie.Szybko schnie.Pod spodem musi być żwirek i tak jak z dry bedem,nie można dać trocin pod spodem ( tutaj też mowa o dry bedzie)
Można je kupić w sklepach,obojętnie jakich.
Obrazek
Trociny- wchłaniają dobrze mocz,są tanie przedewszystkim i dla świnek dość przyjemne.Pod spodem może być żwirek,ale nie trzeba go mieć :) Wymienia się przy myciu klatki,co 3-4 dni.Powinny być w każdym zoologicznym sklepie :)
Obrazek
Żwirek (np. PINIO) - można dać śwince jako podłoże zwykły żwirek dla gryzoni,choć nie polecam.Twarde granulki ranią świnkom łapki co nie jest przyjemne.Można zakupić poprzez internet oraz w swoim sklepie zoologicznym.
Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Świnkowa » 2 stycznia 2011, 15:14

Aha. Powiesz mi coś jeszcze o tym Dry bed ? No i ile kupić? Kupuje się jakoś by pasowało do klatki? Ileś cm ? Czy jak? :)
A i jeszcze dopisuję pytanie: jak się on pierze to co świnka ma mieć zastępczego? Bo chyba samej klatki to nie :P

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 2 stycznia 2011, 15:17

Czemu nie można dawać trocin pod matę? Ja tak mam i do tej pory się sprawdza :hmmm:

Jeżeli chodzi o trociny to dobrze poszukać takich niepylących i niezbyt drobnych, bo od pyłu kręci świnki w noskach i kichają.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 2 stycznia 2011, 15:22

Wiesz,to schnie dwie godziny i świnka mogłaby przez ten czas być na żwirku :) Nic jej się nie stanie.
Dry bed jest drogi,kupuje się go na wymiar klatki.Ja mam szary i jest prześliczny.Wymiary mojego to 90 cm.Czyli ok. 70 zł

Jest jeszcze większy smród,a po drugie,gdy dajemy matę do prania to wyrzucamy też to co jest pod spodem.A pod spodem są trociny,które są pozlepiane do maty i całe w siuśkach.A przyjemny to zapach nie jest.

Awatar użytkownika
Świnkowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Świnkowa » 2 stycznia 2011, 15:26

Obrazek

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 2 stycznia 2011, 15:28

Tak,ale to nie kosztuje 7 zł.Tam wszystko pisze co i jak :)
Pamiętaj też,że to ładnie wygląda,ale jednak jest przy tym dużo pracy! Codziennie sprzątać po dwa dni ? - czy chciało by Ci się ? :)

Ja mam ten niebieski i jak już mówiłam szary.Lepszy jest szary,bobków na nim nie widać.Ale to już kwestia gustu.

Awatar użytkownika
Świnkowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Świnkowa » 2 stycznia 2011, 15:35

Hmn...No , jeszcze nie wiem jak co będzie ,ale może się skuszę :D Moja koleżanka ma tak: pigwa , trociny i na górze sporo sianka. Tak też może być? ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 2 stycznia 2011, 15:44

Dużo sianka na obojętnie jakim podłozu nie jest za dobrym pomysłem.Świnka na niego najpierw nasika,a potem to zjada.Lepiej kupić paśnik albo kulę na siano.

Podpatrz sobie na temacie "Zdjęcia naszych klatek" i zobacz jak mają.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”