Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Konto usunięte

Re: poslanie dry-bed?

Postautor: Konto usunięte » 13 stycznia 2011, 19:17

No nie wiem jak bedzie duzo siuskow i bobkow i jakies tam inne rzeczy beda lezaly z kilka/kilanascie dni to wiadomo beda bakterie .A z wielkiego doswiadczenia wiem ,ze na dry bedzie jest troche cieplaj niz na macie . ;)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 13 stycznia 2011, 19:19

Ehh...ale ja mam w domu ciepło, dogrzewanie niepotrzebne.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 13 stycznia 2011, 19:22

No fakt nie potrzebne boje sie ,ze swinka bedzie bardzo cieplo cieplo w domu+cieplo od dry beda .Ja mam najzimniejszy pokoj w domu dla mnie dry bed jest idealny . :)

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 13 stycznia 2011, 19:22

Kazdy ma inne o tym zdanie.Ja też na początku tak myślałam,ale jak to kupiłam to żałowałam tego co wtedy myślałam.Sprawdza się u mnie o wiele,wiele lepiej niż mata,która była do bani Jedne osoby nie chcą kupować ze względu na koszta,drudzy kupują aby zapewnić swojej śwince wygodę i komfort,a inni uważają,że to kawałek szmatki.Ja akurat uważam inaczej Ja testowałam wszystko i najlepiej sie stosował dry bed,potem trociny,a na końcu ta mata... Teraz przynajmniej nie muszę prać co 3 dni lub po prostu wymieniać trotki co chwilę.Ja jeszcze kupiłam w niskiej cenie co mnie bardzo cieszy,bo są droższe dry bedy niestety :roll: :|
Jednak wiem,że Ty masz zdecydowanie inną klatkę (samoróbkę) ,a jeszcze trudno się ją sprząta dlatego też przy takiej klatce odradzałambym dry bed.Nie wiem jak dajesz sobie radę ze posprzątaniem bobków na macie łazienkowej skoro masz taką klatkę Ja pozostanę przy dry bedzie,nie zmienię swojego zdania Mam go dopiero kilka miesięcy (może z 3-4?),a włos nadal jest mięciutki i gruby w dotyku mimo iż przeszedł już kilka prań.
Niestety jedyną wadą są te grzybice...i też ceny takiego dry bedu.Jak już pisałam,dry bedy głównie były przeznaczone dla psów i innych zwierząt domowych,później ktoś wymyślił,że świnki to też mogą mieć i rozpoczęła się taka popularna moda na to Ja tego nie kupiłam ze względu na ten gruby włos czy też wygląd,bo owszem wygląda ładnie,ale kupiłam dlatego,że ręce mi opadały po codziennym sprzątaniu mojego pokoju z trocin albo pranie i sprzątanie śmierdzącej maty. Jak już mówiłam , każdy ma inne zdanie do dry bedu czy innego podłoża bo też każda świneczka jest inna :)

Pohjola
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Pohjola » 15 stycznia 2011, 20:33

Dry bed to nie tylko modny dodatek. Oczywiście grzeje, jest miękki, pierze się go bardzo rzadko, ale należy pamiętać, że został on stworzony z myślą o zwierzętach chorych, więc spełnia też inne, o wiele ważniejsze zadania.
Przede wszystkim można go stosować do hodowli świnek starszych i chorych, bo dzięki temu, że ma sterylną powierzchnię zapobiega rozwojowi bakterii i tym samy infekcji (w przypadku zwierząt rannych lub po operacji). Dodatkowo może byc stosowany jako świetne rozwiązanie dla świnek z problemami skórnymi. W to wchodzą głównie problemy ze skórą stóp, która w kontakcie z twardym podłożem (np. żwirek) jest bardziej podatna na oparzenia, odciski i rogowacenie. Ponadto rozwiązuje problem alergii u świnek, które nie mogą być trzymane na trocinach.
Ponadto dry bed jest bardziej higieniczny (np.przy porodach), pozostaje suchy podczas gdy cały mocz przesiąka na spód. Jest nietoksyczny, nie powoduje alergii. Dzięki temu, że grzeje zapobiega chorobom stawów.
Zapomniałam o czymś ?

Awatar użytkownika
Ju$ti
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ju$ti » 15 stycznia 2011, 21:31

Po tych wypowiedziach NiCi i Pohjoli coraz bardziej przekonuję się do Dry Bed.

Miałam zamiar kupić matę jak już będę mieć prośki, ale DB(dry bed xD) kuusi.. :twisted:

A czemu te pierwsze 2 grafitowe różnią się ceną skoro opis taki sam?
Bo nie kumam xD.

http://www.olino.com.pl/code/index.php? ... add_link=0

Pohjola
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Pohjola » 15 stycznia 2011, 21:55

Ten pierwszy jest podgumowany, dzięki czemu się nie ślizga (stworzony dla większych zwierząt domowych jak koty i psy leży najczęściej na ziemi). Ten drugi nie ma gumy.

Awatar użytkownika
Ju$ti
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ju$ti » 15 stycznia 2011, 22:05

Tzn. chodziło mi o te konkretne juz pod tym,i z łapkami i bez.

Doczytałam- te "B" mają mniejsza gęstość włosa..
A Wy macie A czy B? :| :twisted:

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Re: Posłanie Dry-Bed

Postautor: admin » 16 stycznia 2011, 12:04

I ja zaczynam poważnie myśleć o zainwestowaniu w dry bed. Świetne rozwiązanie dla osób mieszkających w mieszkaniu. Po przeprowadzce sprzątanie stało się dla mnie o wiele bardziej problematyczne.

Zastanawiam się tylko czy dostanę dry bed w sklepie zoologicznym. Kupowaliście swoje maty w Internecie czy na miejscu, w sklepie?

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Re: Posłanie Dry-Bed

Postautor: Sandi » 16 stycznia 2011, 12:15

Ja nigdzie w zoologicznym takiego Dry-Bedu nie widziałam,musiałby to być bardzo dobrze wyposażony sklep.Dużo łatwiej dostać w sklepie internetowym, czasem da się złapać nawet różne promocje :)

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”