Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Sianko pod dostatkiem ?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
monila1000
Zasłużony
Świnki morskie: Lucky;)
Kontaktowanie:

Re: Trochę o sianku

Postautor: monila1000 » 28 stycznia 2011, 10:08

Lacky też lubi sianko z vitapola,ale najczęściej je sianko od mojego wujka który mieszka na farmie

mój Lucky: Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kasia17
Użytkownik
Świnki morskie: Edzia-rozetka
Kontaktowanie:

Re: Sianko wiejskie

Postautor: kasia17 » 29 stycznia 2011, 17:03

Ja daję sianko wiejskie od mojej babci. Nie ma gospodarstwa, ale ogród za domem jest jak łąka (bujna roślinność i duży teren). Mojej śwince bardzo smakuje, bardziej niż kupne.

Edziunia;) Tequila-suczka, mieszana z owczarkiem niemieckim =D
Jazda konna i konie- to jest to!
http://www.ratujkonie.pl
http://www.pustamiska.pl

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 29 stycznia 2011, 17:05

kasia17 pisze:Ja daję sianko wiejskie od mojej babci. Nie ma gospodarstwa, ale ogród za domem jest jak łąka (bujna roślinność i duży teren). Mojej śwince bardzo smakuje, bardziej niż kupne.

Tak samo jest z moim prosiaczkiem :)

Awatar użytkownika
monila1000
Zasłużony
Świnki morskie: Lucky;)
Kontaktowanie:

Postautor: monila1000 » 29 stycznia 2011, 19:00

Mój Lacky dostaje sianko od wujka który mieszka na farmie i mu bardzo smakuje ;)

mój Lucky: Obrazek

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 29 stycznia 2011, 19:20

Nadia kiedyś miała dostać ususzoną trawkę z ogródka mojego dziadka, który nie ma zwierząt, ogród na prawdę przestronny, trawka czysta i zielona. Gdy trawka się ususzyła,dałam trochę Nadii na spróbowanie,a ona nawet nie powąchała.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
kasia17
Użytkownik
Świnki morskie: Edzia-rozetka
Kontaktowanie:

Postautor: kasia17 » 29 stycznia 2011, 19:50

To może jest już tak przyzwyczajona do kupnego, że nie chce naturalnego.
Tak samo jest z ludźmi, bo jak się już przyzwyczaimy np. do czekolady to nie spróbujemy np. owoców, nie?
Bo oczywiście chemia lepsza! Nie mam nic przeciwko podawania śwince kupnego sianka, naprawdę, ale piszę tak dla przykładu.

Edziunia;) Tequila-suczka, mieszana z owczarkiem niemieckim =D
Jazda konna i konie- to jest to!
http://www.ratujkonie.pl
http://www.pustamiska.pl

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 29 stycznia 2011, 20:29

Kasia ma rację,jak świnka je cały czas jedno i te samo sianko to może potem nie chcieć innego :) Mój jest przyzwyczajony do jedzenia różnych sian,zależy jaka jest pora roku,bo przecież nie dam mu takiego sianka w zimę,bo jak skoszę trawę? :P
Więc przez zimę oraz jesień dostaje najczęściej kupne sianka,jednak nie zawsze dostanie takie ususzone sianko,czasem trawa nie jest odpowiednio wysoka do skoszenia więc muszę kupić :)
Teraz np. kupiłam mu sianko z Zuzali i je zjada z apetytem tak jak te moje własne siano :)
Nie wiem jak inne prośki,ale Philipkowi te sianko bardzo smakuje :) Takie sianko jest o wiele zdrowsze,no ale co jak co nie wszystkie świnki je lubią ;)

Awatar użytkownika
pete
Użytkownik
Świnki morskie: Filip , Steward
Kontaktowanie:

Postautor: pete » 31 stycznia 2011, 14:54

Posmakowało :PP

Świnki to nasza wspólna pasja :D

Moje Świnki

Obrazek Obrazek

Wiktoria

Postautor: Wiktoria » 14 kwietnia 2011, 17:43

Sianko wiejskie można podawać świńce bo jest zdrowe jeśli niema robaków ani piasku można podawać tak że świeżą trawkę z ogrudka :)

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Trochę o sianku

Postautor: nugatka » 16 kwietnia 2011, 8:17

Uuu, my to już trochę sianek próbowaliśmy. W stacjonarnych zoologach dostępne przede wszystkim u mnie: Vitapolu, Animalsa i (chyba lokalnej firmy, bo to sianko z łąk kaszubskich) ARAD. Zdarzyło się i Vitakraft Vita Verde i malutka kostka HP. Jeśli zamawiam przez Internet, to biorę im inne sianka, ale szybko schodzą, więc jedzą to, co jest.
Bardzo lubią sianko Vitapolu, jest tanie, za dużą paczkę 800g zwykle płacę coś poniżej 4zł.
Animals też zjedzą, ostatnio trafiło mi się fajne, zielone.
HP było dość drogie, jak za taką malutką kosteczkę - kupiłam raz, świnkom smakowało, ale tak samo smakuje im z Vitapolu, a jest dużo większe i w opłacalnej cenie.
Vitakraft Vita Verde - nie chcieli jeść. Sianko wyglądało na bardzo ładne, przyjemnie pachniało, było dość drobno pocięte (prasowane 1kg). No, ale moi panowie go nie chcieli. Uparciuchy. Ostatnio w sąsiednim mieście widziałam piękne sianka Vitakarftu, z pokrzywą i z rumiankiem. Niestety - drogie, ale pięknie wyglądały i cudnie pachniały i chyba nie były prasowane (jakieś mniejsze opakowania niż 1kg).
ARAD - kupiliśmy ostatnio po raz pierwszy, lubią, a to najważniejsze. Sianko przepięknie pachnie, jest zielonkawe, ma długie źdźbła.

Gdy zamawialiśmy przez Internet braliśmy sianka:
- Herbal Farm, próbowaliśmy z melisą, z miętą i ekstrudatami - moi panowie najbardziej upodobali sobie miętowe, ale wszystkie były chętnie jedzone. Bardzo ładne, aromatyczne sianko.
- Zuzala - mieliśmy z melisą i z miętą - jedli chętnie. Sianko jest w porządku, tu chętniej było jedzone to melisowe.
- Węgrowskie - istny hit! Miękkie, przepięknie pachnie, tanie. Mieliśmy tylko jedną paczkę "na próbę", ale w przyszłości weźmiemy od razu kilka. Świnki dosłownie się na nie rzucały.

Dostaliśmy też od znajomej sianko z JR Farm "Siano z łąk górskich Clean & Compact Kwiaty". Pięknie pachnie kwiatami. Na początku najchętniej na nim leżeli, ale po krótkim czasie się przekonali i wcinają z paśnika :-). Fajne, ładne, aromatyczne, smakowite sianko, ale niestety nie na moją kieszeń (1,5kg w cenie około/poniżej 20zł).

Co do grudek ziemi w siankach - zdarzyły mi się b. rzadko. Sporadycznie. No, ale to może się zdarzyć przy koszeniu, że coś tam wpadnie.

Są różne rodzaje sianek z ziołami, bez nich. Ja czasem kupię takie, czasem inne. Ale często mamy jakieś ziółka w torebeczkach, które dosypuję świnkom do miski. Świnki są zadowolone.
Ostatnio zmieniony 17 kwietnia 2011, 8:06 przez nugatka, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”