Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka CIĄGLE się drapie

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Świnka CIĄGLE się drapie

Postautor: NiCiA » 5 lutego 2011, 8:16

Od jakiegoś czasu zauważyłam,że Philip coraz częściej się drapie.Wczoraj wieczorem,miał taką chrypkę - wydawał dziwny dźwięk w stylu "Yyy" i się drapał oczywiście.Je,pije,jest chętny do zabawy,ale ciągle coś go swędzi.Przejrzałam mu futerko i zauważyłam coś malutkiego,takiego białego...Nie wiem czy to wszoły .
Philip jako ściółkę ma aktualnie trociny.

Jak bym miała się wybrać do weterynarza to sama muszę iść (najwyżej z koleżanką),bo rodziców nie ma w domu...
No i co spakować do transporterka żeby Philipkowi nie było zimno ? Kocyk,sianko i norka mu starczy?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Świnka CIĄGLE się drapie

Postautor: Sensibles » 5 lutego 2011, 9:59

Według mnie powinnaś iść ze świnką do weterynarza. Nie wiadomo, co to jest - czy wszoły, czy jakaś inna choroba. Jeśli się drapie i zauważyłaś coś na skórze - na 80% jest to choroba skóry. Popatrz, czy w innych miejscach też ma te białe grudki. Jeśli tylko w jednej, można uznać, że to kawałek trocin. A jeśli byłby to kawałek trocin, to Philip może mieć uczulenie na trociny (moja Xsara ma i też jak ją włożyłam na trociny, to zaczęła kichać, prychać i się drapać), a więc to może być to.

Do transporterka ciepły materiał (jeśli temperatura u Ciebie na minusie lub tylko parę stopni powyżej zera to możesz termofor włożyć. Oczywiście sianko, troszkę karmy możesz położyć, norkę niekoniecznie, ale jakiś kawałek jabłka czy ogórka - czegoś, co zawiera sporo wody. Jeśli droga do weterynarza jest długa - weź miseczkę z wodą i u weterynarza daj się Philipowi napić.

Poza tym z tego co wiem, to przy wizycie u weterynarza musi być osoba dorosła...ale może mam złe informacje. Najlepiej zadzwoń tam i się zapytaj.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 5 lutego 2011, 10:39

No więc tak,nie byłam z nim jeszcze u weterynarza.Przejrzałam go jeszcze raz bardzo dokładnie pod dobrym światłem.Nic nie zauważyłam.Jednakże nadal się drapie i wydaje te dziwne dźwięki.Podobne jest do gruchania,ale to nie jest to...Przed chwilą zjadł trochę karmy,dostał natkę pietruszki...
Jak tylko mama wróci z pracy to go wykąpiemy ew. pojedziemy z nim do weta.

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: admin » 5 lutego 2011, 19:08

Polecam jednak udać się do weterynarza. Może okazać się, że to grzybica lub świerzb. Jeśli by to się potwierdziło, nie ma na co czekać aż zaatakuje całą skórę.

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 5 lutego 2011, 19:14

Teraz jest już wszystko ok.W ogóle się nie drapie ani nic.Można zamknąć temat :)