Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Hej wszystkim za wielka woda!

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Gaga
Użytkownik
Kontaktowanie:

Hej wszystkim za wielka woda!

Postautor: Gaga » 9 marca 2011, 6:19

Hej!
Znalazlam sie na Forum przez przypadek, ale jak sie okazuje nawet przykry wypadek moze sprawic mila niespodzianke. Kilka osob i kilka prosiaczkow juz znam ale mam nadzieje ze z czasem poznam wiecej.
Sama tylko czesciowo jestem wlascicielka dwoch swinkowych stworow-potworow. Pisze czesciowo poniewaz chlopaki naleza do corki a ja przebywajac w Polsce z doskoku, opiekuje sie nimi. W ubieglym roku mialam szczescie bo spedzilam z nimi az pol roku. Przebywalam w Polsce pol roku, a przy okazji nacieszylam sie corka i swinkami. Nasi terrorysci to Leonardo a w skrocie Leo, i Theodore czyli Theo. Historia Leo to wlasciwie cala trylogia. Theo sprawial mniej klopotow wiec jego historie da sie zamknac w jednotomowej powiesci. Postaram sie Wam ja opowiedziec, ale nie wymagajcie zbyt wiele. Najwazniejsze jest to ze Leo o ktorym wszyscy lekarze Trojmiasta powiedzieli zgodnie ze nie ma co ratowac, w dniu dzisiejszym wazy 1070g i ma sie dobrze. Faktem jest ze te 5-6 miesiecy walki z nieznanym to byl koszmar, ale poniewaz mamy to za soba...to ze spokojnym sumieniem wszystkim wlascicielom swinek moge polecic dr Sontag-Patoke ktora wbrew wszystkim lekarzom walczyla o nasza malizne i zwyciezyla w tym pojedynku. Potem jeszcze kilka razy walczyla o Leo, i za kazdym razem Leo udawalo sie wybrnac z tarapatow. Pani doktor stosowala przerozne metody, czesto niekonwencjonalne. Ostatnio kiedy chlopakow po raz wtory dopadl bakcyl zastosowala nebulizacje z antybiotyku itd. Po trzech (w przypadku Theo dwoch) kuracjach chlopaki mogli jesc (krtan juz im wiecej nie doskwierala) i pic.
Po wielu przebojach zwiazanych z roznymi problemami zdrowotnymi glownie Leo (chociaz Theo od czasu do czasu tez dba o nasze atrakcje) oraz w wyniku mojej wrodzonej ciekawosci, ktore sprawily ze zaczelam sie doksztalcac. Okazalo sie ze na polskich stronach internetowych informacji o swinkach jest stosunkowo niewiele, ale na innych stronach informacji jest mnostwo. Kiedy Leo byl tak beznadziejnie chory zapisalam sie do kilku bibliotek weterynaryjnych. Mam tez dostep do biblioteki on line z Ottawy, bo tam corka konczyla studia. Takim to sposobem powoli, krok po kroku poglebiam wiedze o swinkach. Juz w tej chwili wiem o wiele wiecej niz wiedzialam rok temu, ale nadal daleko mi do wszystko wiedzacego. Dlatego nie moge wyjsc z podziwu jak co poniektorzy, majac swinki od niedawna, lub niewiele wiedzac wydaja autorytatywne opinie i sady nie majac pojecia o czym mowia. Z autopsji wiem ze kazda opinie nalezy sprawdzic. Sama stracilam na samym poczatku przez to swinke, wiec ze szczerego serca radze Wam wszystkim kazda diagnoze w watpliwych, dyskusyjnych kwestiach sprawdzcie z innym lekarzem. Co sie zas tyczy opinii uzyskanych na forum to licze na Wasz zdrowy rozsadek, a mianowicie ze zawsze znajdzie sie ktos kto powstrzyma przed blednymi decyzjami. Tak jak bylo to w przypadku diety dla otylej swinki. Dzieki Misiowi12 natychmiast skorygowano bledna rade, tak autorytatywnie podana przez kogos kto jak z tego wynika nawet dokladnie nie przeczytal zalecen diety. Diety, nawiasem mowiac niezwykle dobrej i zawierajacej mnostwo pozytywow (nasz Leo jest na tej diecie, a przy okazji Theo) ale z cala pewnoscia nie opracowanej dla otylych swinek.
Ok. Mysle ze jak na powitanie to wystarczy. Od miesiaca szykuje sie na wyjazd do Polski ale ...Juz nie moge sie doczekac. A tymczasem sle Wam pozdrowienia z nadal sniegiem zasypanej Kanady.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Re: Hej wszystkim za wielka woda!

Postautor: Nefele » 9 marca 2011, 7:40

Pozdrawiam ponownie :). Dobrze wiedzieć, że dołączył tu ktoś taki jak Ty. Mam nadzieję, że ze świnkami jest już wszystko w porządku bo to co opisywałaś brzmi strasznie. Szczególnie kwestia poszukiwania weterynarza, który podejmie się leczenia. Mam nadzieję, że wkrótce zobaczymy zdjęcia Leo i Theo :).

Obrazek

Awatar użytkownika
adka0911
Użytkownik
Świnki morskie: ♥ Czarek ♥
Kontaktowanie:

Postautor: adka0911 » 9 marca 2011, 7:41

Witam z moim Czarkiem. :D

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 9 marca 2011, 13:52

Witam z Emilkiem i Timkiem. :D

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 9 marca 2011, 14:37

Ale szczęściara...jak ja bym chciała mieszkać w Kanadzie! ;)
Witamy na forum. Czekamy na fotki Theo i Leo.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 9 marca 2011, 17:08

Hej ;)
Ja cię znam z innego forum, witamy ;)

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
świniaczek
Użytkownik
Świnki morskie: Major i Olesia
Kontaktowanie:

Postautor: świniaczek » 9 marca 2011, 23:41

Ja też :) witamy :D

Moje świnki - Olesia i Major :)
Lester w nowym domku:)
za TM Hey [*]

Awatar użytkownika
Verka
Użytkownik
Świnki morskie: Snowflake, Olivia -samiczki sheltie
Jerry - samiec gladkowlosy srebrny agouti, Twister - samiec sheltie, Guinness- samiec gladkowlosy Cuy,
TM: Crazy- samiec abbisynka
Kontaktowanie:

Postautor: Verka » 10 marca 2011, 12:25

Rowniez witam z Crazy i Snowflake i szczerze mowiac bardzo chetnie nawiaze blizsza korespondencje na temat wiedzy swinkowej.Mieszkam w Irlandi i planuje tu zalozyc hodowle swinek rasowych i przytulisko dla porzuconych i niechcianych, wiec kazda lektura i wiedza mi sie przyda

Sandrunia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandrunia » 10 marca 2011, 12:47

Hej,witam Ciebie na forum.Miłego pisania.Czekam na fotki świniaczków.;(

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: admin » 10 marca 2011, 19:52

Witaj. Mimo dość nieprzyjemnego początku (mam nadzieję, że nie uraziłem) życzę by czas spędzony na forum nie był czasem zmarnowanym :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”