No to, że on chce jeść cały czas to normalne, takie zachowanie leży w naturze każdego świniaka. Według mnie musisz ograniczyć marchewkę do podawania raz w tygodniu, jabłko również ... nie ma innego bata one są bardzo tuczące. Istnieją na rynku również specjalne karmy dla otyłych świnek. Ja wiem, że ciężko jest zignorować świnkę kiedy ona cały czas piszczy żeby dać jej coś do schrupania, no ale musisz ! Wrzuć jej do klatki
pietruszkę (poprawiają trawienie) ale pamiętaj by ja obrać bo one nie jedzą tej grubej skóry,
seler też będzie dobrym rozwiązaniem (niskokaloryczna),
ogórek (ma baaardzo dużo składników mineralnych, ale śladowe ilości witamin),
pomidorek (moczopędny, ale nie za często!),
kalafior również zaleca się podczas diet (JEST WZDYMAJĄCY, więc jeśli podajesz to tylko kilka różyczek na tydzień. Ja osobiście w ogóle zrezygnowałam z potraw wzdymających, nie chcę kusić losu - dlatego decyzja należy do Ciebie),
rzodkiewka bardzo polecana w dietach odchudzających! (liście również można podawać),
rzodkiew biała, to samo co poprzednio,
cukinia sprzyja przemianie materii (paseczek 2-3cm, co drugi, trzeci dzień),
kabaczek identycznie jak poprzednio,
bakłażan (niskokaloryczny, ale ciężkostrawny!),
brukselka niskokaloryczna (wzdyma! podawać jedną główkę raz na tydzień). Teraz przejdźmy do owocków:
gruszka pobudza trawienie i perystaltykę jelit, ma działanie moczopędne,
śliwki dzięki sporej ilości pektyn są sycące, ale małokaloryczne (co 2,3 dzień oczywiście bez pestki),
jeżyna reguluję przemianę materii (co 2,3 dzień),
czerwona i czarna porzeczka korzystnie wpływają na procesy przemiany materii (co 2,3 dzień - jadalny owoc, liście, łodygi),
agrest ma właściwości odchudzające (co 2,3 dzień, jadalny owoc, nie wiadomo co z liśćmi i łodygami, niedojrzały jest trujący),
arbuz polecany dla otyłych i cukrzyków (mała ćwiartka arbuza dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ, skóra),
melon niskokaloryczny - pomaga w odchudzaniu (małą ćwiartka co 2,3 dzień),
ananas pomaga w odchudzaniu (niewielka cząstka z ukrojonego plastra dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ),
pomarańcza jest niskokaloryczna (ale z cytrusami wiadomo),
mandarynka to samo co wcześniej,
grapefruit wspomaga odchudzanie (1/2 cząstki grapefruita, no ale to też cytrus więc nie za często),
pomelo wspomaga odchudzanie (1/3 cząstki - też cytrus!). No i to będzie chyba na tyle