Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Kąpiel

Forum na temat codziennej opieki i pielęgnacji świnek morskich.
Martex
Użytkownik
Świnki morskie: Miki i Lukas
Kontaktowanie:

Re: Kąpiel

Postautor: Martex » 7 marca 2011, 9:08

Sandi pisze:świnek NIE WOLNO myć szamponem dla ludzi,

Ale ja nie myję szamponem dla ludzi nie napisałam tak.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 8 marca 2011, 10:48

Jeśli już poruszamy kwestię szamponów, to świnki można kąpać w niektórych szamponach dla ludzi, przykładem są wszelakie szampony dla niemowląt (najlepiej o słabym zapachu lub bezzapachowe), a także Nizoral.

Gaga
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gaga » 9 marca 2011, 4:47

Hej!
Kapiel jest w istocie dosc przerazajaca perspektywa dla swiezych wlascicieli swinki. Ale jak sie okazuje tylko na poczatku. Wczesniej sama mylam chlopakow podobnie jak vagina_denata. Ostatnio jednak dwukrotnie naszych chlopakow myla lekarka. I okazuje sie ze bylam w bledzie myjac chlopakow w taki a nie inny sposob. Sprawdzilam wiec na innych web site i rzeczywiscie nie takie sa zalecenia specjalistow.
Najwazniejsza jednak sprawa jest w tej chwili nie to gdzie kapiecie swinke czy w misce czy zlewie/umywalce. Najwazniejsza jest koordynacja aby odbylo sie to szybko. A druga wazna a wlasciwie NAJWAZNIEJSZA SPRAWA to plukanie. Najlepiej plukac swinke, szczegolnie te kapana szamponem, pod silnym strumieniem wody. Niestety nie zawsze prysznic reczny wystarcza. Ostatnio nasz Theo musial byc kapany w Nizoralu i wtedy dowiedzialam sie ze prysznic reczny ma za slaby strumien na to by solidnie i szybko splukal siersc. Lekarka plukala Theo pod silnym strumieniem wody z kranu. O dziwo Theo nawet nie pisnal podczas tej calej oblucji, czyli to nie jest takie straszne. A kto jak kto Theo jest nie lada histerykiem.
Potem suszenie. Vagina_denata slusznie radzi przytulenie swinki, ale najpierw postarajcie sie szysbko ja osuszyc. I mimo ze wiele osob radzi suszyc suszarka, to zdecydowanie odradzam te metode. Jestem pewna ze nie chcecie przestraszyc prosiaczka a poza tym jest jeszcze niebezpieczenstwo przypalenia/spalenia siersci. Wole pominac ewentualnosc przegrzania skory. O tym mozecie poczytac i poogladac na Gorgeous Guineas czyli http://www.gorgeousguineas.com/.

Awatar użytkownika
Mango
Użytkownik
Świnki morskie: Celiś & Kubuś
Kontaktowanie:

Postautor: Mango » 6 maja 2011, 15:15

Przepraszam, że odświeżę trochę temat, ale nie chciałam zakładać kolejnego wątku. A więc: Moja świnka, ma na tyłeczku troszkę posklejanej sierści. A więc moje pytanie brzmi: Czy mogłabym go wykąpać, czy lepszym pomysłem byłoby po prostu to czymś przemyć?

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 6 maja 2011, 20:46

Jeśli jest to małe "zanieczyszczenie" to ja bym spróbowała na początek wyszorować to mokrym wacikiem, jeśli nic nie da, to ja bym świnkę wykąpała.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 6 maja 2011, 20:54

Popieram!
Ja bym ten kawałek najpierw zmoczyła i potem go rozczesała :D

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 6 maja 2011, 22:49

Gucio, próbowałaś kiedyś rozczesać świnkę? Bo to tylko tak fajnie brzmi, ale w praktyce jest makabrą.

Ja bym zrobiła jak ja proponuje Sandi.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 7 maja 2011, 8:38

Ja od czasu do czasu czeszę świnki, mam malutki metalowy grzebyk dla gryzoni i powiem, że nawet to lubią. Czeszę powoli, ostrożnie i delikatnie.

Awatar użytkownika
Mango
Użytkownik
Świnki morskie: Celiś & Kubuś
Kontaktowanie:

Postautor: Mango » 7 maja 2011, 12:20

Dzięki :) Wypróbuję wacikiem, może zejdzie.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 7 maja 2011, 12:34

vagina_denata pisze:Gucio, próbowałaś kiedyś rozczesać świnkę?

Ja bym rozczesała ten zmoczony kawałek.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Pielęgnacja”