Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Która klatka najlepsza dla ilu swinek?

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
MiłośniczkaProśków

Re: Problem dotyczący klatki dla 3 świnek.

Postautor: MiłośniczkaProśków » 19 czerwca 2011, 11:48

Chodzi mi o to,że rodzice raczej nie zgodzą się na kastrację samca,czy sterylizację samiczki.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 19 czerwca 2011, 12:07

Pierwsze idź do dobrego weterynarza żeby rozpoznał płeć świnek, ponieważ może się okazać że masz nawet 3 samiczki, a tą jedną po prostu kupiłaś w ciąży.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 19 czerwca 2011, 14:47

Nie pisz posta pod postem.

Samic świnek się nie sterylizuje.
Jeżeli sprzątanie w 2 klatkach po trzech świnkach jest problematyczne, to odradzałabym adopcję czwartej, bo musiałabyś kupić dwie nowe klatki (minimum 100x50, 80 jest za mała dla dwóch świnek) i zużywałabyś jeszcze więcej trocin...
A jeżeli rodzice nie zgodzą się na kastrację samca/samców i chcesz mieć jedną klatkę to nie bardzo widzę inne wyjście niż oddać tą świnkę, która nie pasuje płcią do pozostałych, nie można mieć ciastka i zjeść ciastko.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

MiłośniczkaProśków

Postautor: MiłośniczkaProśków » 19 czerwca 2011, 16:12

Dobrze. Kupuję w końcu drugą 80-tkę. Temat zamknięty.

Awatar użytkownika
LidiaL
Użytkownik
Świnki morskie: Jaroski ,Jessy ,Tuptuś oraz Moris <3

Re: Rozmiar klatki- dylemat

Postautor: LidiaL » 19 czerwca 2011, 17:17

Ja mam na 3 świnie 140 ;)

Life is like a poetry-sometimes hard to understand it. heh

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Rozmiar klatki- dylemat

Postautor: Sensibles » 19 czerwca 2011, 19:27

Witam

Cześć :)
Otóż zmagam się z ogromnym dylematem, jakiego rozmiaru klatkę zakupić. Mam 2 prosiaki, które aktualnie mają klatkę 70cm. Tak, wiem, że jest bardzo mała i dlatego w najbliższym czasie ją zmienię :) . Zastanawiam się tylko 100 cm czy 120cm? Oczywiście im większa tym lepsza, tylko że wszyscy u mnie uważają ze w ogóle zmiana klatki jest głupotą.

No właśnie...Im większa, tym lepsza. Co do rodziny - rozumiem Cię. U mnie też tak wszyscy patrzą, jak proponuję coś większego, lepszego dla moich zwierzaków. Ale jest sposób - trzeba po prostu ich przekonać.
Jak patrze na centymetr, to 120 cm wydaje mi się OGROMNA.

120 to jest dużo. Taka klatka naprawdę jest ogromna.
Na pewno szło by do nie bardzo dużo trocin i ciężko by się ją myło. :?

Tak, z pewnością trocin szło by więcej, niż do 100 czy 70. Ale pomyśl sobie - czy ważniejsze jest to, ile idzie trocin czy to, jak się świnki czują? Trociny, jakby nie patrzeć, są drogim interesem, a więc przy takiej klatce polecałabym przerzucić się na dry bed/matę łazienkową + żwirek (chodzi mi np. o Pinio, Hilton itd.).
W przyszłości mam zamiar powiększyć moją hodowlę o 1 świnkę (to nie jest jeszcze pewne) i w sumie z góry potrzebna by była 120.

Jeżeli chcesz mieć trzy świnki, to owszem, wtedy potrzebna jest 120. W 100 będzie im ciasno, będą miały za mało miejsca, kłótni może być więcej...Same problemy.
120stka jest także mimo wszystko droższa niż ta 100.

To jest przecież oczywiste. Ale zależy, gdzie kupujesz i jak wyszukasz ceny. Na przykład tutaj, popatrz:
Klatka 120 cm - kosztuje 119zł
Klatka 100 cm - kosztuje 105zł
To jest tylko 14zł różnicy. A te 14zł to jest praktycznie nic. Może warto dołożyć te 14 zł i kupić większą?

Zamówiłam 120stke

To świetnie, bardzo się cieszę :)

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Nelies
Użytkownik
Świnki morskie: Maniek <3
Kontaktowanie:

2 świnki, za mała klatka...

Postautor: Nelies » 23 czerwca 2011, 19:33

No więc, chciałabym dokupić Mańkowi towarzysza. Tylko, że moja klatka ma wymiary 75x30x40. Zapewniałabym im ok. 5h dziennie wybiegu po podwórku/domu. Czy można by było tak zrobić? Dodam, że Maniek duży nie jest i już nie urośnie. Nie zajmuje też dużo miejsca, bo nie jest ruchliwy.
A może jakiś sposób na "powiększenie" klatki bez kupna nowej?

Obrazek

Konto usunięte

Re: 2 świnki, za mała klatka...

Postautor: Konto usunięte » 23 czerwca 2011, 19:44

Ja uwazam ,ze zdecydowanie za mala klatka,swinki potrzebuja przestrzeni ,pozatym jest opcja ,ze sie nie polubia a nawet jak sie polubia to czasem siedza kazda w swoim kacie,lepiej jak bys miala wieksza klatke,popatrz na ogloszeniach czasem ktos chce zamienic duza na mniejsza albo sprawdz na allegro

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 23 czerwca 2011, 19:59

Ta klatka jest przyciasna, ale gdyby świnki miały możliwość wyjścia kiedy chcą i gdyby żyły ze sobą dobrze to ujdzie.
Ja mam taką klatkę i dwie świnki i jest ok - mają całą dobę otwarte i bardzo się przyjaźnią, nie ma zgrzytów. [Ale i tak zbieram na większą ;)].
Moim zdaniem dwie świnki, które żyją w zgodzie będą szczęśliwsze w małej klatce niż jedna w dużej.
A "powiększyć" klatkę możesz dobudowując stały wybieg, tj. ogradzając i zabezpieczając przez odchodami jakiś fragment na podłodze, taki, żeby świnki mogły tam zawsze wejść.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 23 czerwca 2011, 20:45

Stanowczo za mała klatka na 2 świnki, nawet przy wybiegu.
W takiej klatce łączenie może być bardzo trudne, a jak się nie polubią to już wogóle masakra.
Uzbieraj na 100 i wtedy myśl o 2 śwince.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca