Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Pazury

Forum na temat codziennej opieki i pielęgnacji świnek morskich.
Konto usunięte

Re: Pazury

Postautor: Konto usunięte » 5 lipca 2011, 18:57

vagina_denata pisze:Dlatego ja jeżdżę do weterynarza, albo proszę mamę o trzymanie świni, boję się, że jak wierzgnie, to mu pół stopy upitolę...

Smiem przypuszczac ze Twoje Prosiaki lubia ogorka,daj swinke komus na kolana brzuchem do przodi i ogorka w lape,swin zajmie sie ogorkiem a Ty paznokciami,Loli to daje rade inaczej nie ma szans,lusi ma czarne ale na szczescie mozna robic z nia wszystko,calkiem olewa czemu jaj jej grzebie przy przeszczepach

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 5 lipca 2011, 21:52

Znam tą metodę, ale niestety, Luckowi to, że kłapie dziobem nie przeszkadza w wierzganiu nogami :p Ale jak ktoś go trzyma brzuszkiem do mnie, tak żeby grzbiet świnki opierał się na klacie trzymającego to daje radę.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Kris99
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kris99 » 6 lipca 2011, 16:01

Co ile obcinać powinno się paznokcie świniakom ?

Uzbierałem z grosików i rozmieniłem forsę 36 zł

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 6 lipca 2011, 19:13

Trudno określić tak precyzyjnie przedział czasowy... Jak urosną ;) Co około 1-2 miesiące, czasem rzadziej, jeżeli rosną bardzo wolno (np. śwince znajomej wet poleciła podcinać co pół roku, bo częściej nie było potrzeby).

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 7 lipca 2011, 16:29

Racja u moich pan rosna roznie.Loli szybko a reszcie bardzo wolno.

sara13
Użytkownik
Świnki morskie: KAJTUŚ
Kontaktowanie:

Postautor: sara13 » 14 sierpnia 2011, 19:11

moja świnka ma dopiero 3 miesiące więc jeszcze nie trzeba jej obcinać pazurków ale jak już będzie trzeba to wole się przejść do weterynarza i zapłacić 10 zł za obcięcie niż zrobić mojej śwince krzywdę obcinając samemu. :D

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 14 sierpnia 2011, 19:34

A jakie ma pazurska? Chodzi mi oto czy ma czarne, że nie widać kiedy się kończy krew, czy te co widać :?:

Awatar użytkownika
Laguna
Użytkownik
Świnki morskie: Coffè, Scraffy, Nosek.
Kontaktowanie:

Obcinanie pazurków - możliwość zakażenia?

Postautor: Laguna » 20 grudnia 2011, 21:54

borabora pisze:A co do obcinania pazurków u weterynarza... Ja uważam, że nie ma sensu nosić świniaka i go stresować. Już lepiej samemu przytrzymać na siłę go przez chwilę (ale bez przesady z tą siłą) i obciąć nie zahaczając o różowy zarys w środku, który jest ukrwiony i unerwiony.

A jak świnka ma czarne, ciemne pazurki, to co? Też osoba niedoświadczona ma się z nią męczyć? Ja tam proponuję wizytę u weterynarza, doświadczonego weterynarza... :roll: Ale to taki mały OT, tylko moja opinia...

Wszystkie fotki są objęte prawami autorskimi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lucky
Użytkownik
Świnki morskie: Lucky[*]
Kontaktowanie:

Re: Obcinanie pazurków - możliwość zakażenia?

Postautor: Lucky » 20 grudnia 2011, 22:44

Mój prosiak ma dwie łapki różowe, jedną brązową i jedną czarną. Kiedyś bałam się, że ja albo mój tato zranimy go podczas obcinania i jeździliśmy do weta. Pojechaliśmy pierwszy raz - małe skaleczenie, drugi - ok, trzeci - małe skaleczenie. Oczywiście ranka została opatrzona. Mój tato powiedział, że nie będzie kasy wydawać skoro umie tak samo obcinac. Od tamtego czasu tato obcina pazurki i ani razu nie doszło do skaleczenia.

"jeżeli nie potrafisz kochać, nie dawaj innym nadziei na miłość."
http://besty.pl/2464423

Konto usunięte

Re: Obcinanie pazurków - możliwość zakażenia?

Postautor: Konto usunięte » 21 grudnia 2011, 12:24

Lucy ma czarne pazury,jak im obcinam jej poprostu zostawiam ciutke dluzsze niz reszcie,nigdy nie krwawi,teraz doszla mi jeszcze Yeti tez z czarnymi szponami

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Pielęgnacja”