Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

jak odrobaczyc świnkę morską?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
adusiagar
Użytkownik
Kontaktowanie:

jak odrobaczyc świnkę morską?

Postautor: adusiagar » 9 lipca 2011, 20:52

Mam pytanie czy trzeba odrobaczyć świnkę morską?
proszę o szybką odpowiedź!

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: jak odrobaczyc świnkę morską?

Postautor: vagina_denata » 10 lipca 2011, 1:50

To zależy co masz na myśli. Nie przeprowadza się okresowych odrobaczeń, ale jeżeli świnka zaraziła się pasożytami to tak, oczywiście trzeba iść do weterynarza i przeprowadzić odpowiednie leczenie.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 10 lipca 2011, 9:35

Moje świnki są na razie tylko pryskane na pasożyty zewnętrzne, jednak po wakacjach planuje je odrobaczyć.
Głownie z tego powodu, że spędzają one czas dość aktywnie na dworze, co raz częściej będą przybywać do hodowli nowe zwierzaki z różnych miejsc.
Wiele weterynarzy poleca iwermektynę, można również odrobaczyć preparatem typu spot od Advocate - działa on na pasożyty wewnętrzna i zewnętrzne. Nie wiem jak z pastami kocimi, nie byłam jeszcze u mojego weta o to pytać, a inni... nawet nie potrafili mi odpowiedzieć czym odrobaczyć świnkę morską.

adusiagar
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: adusiagar » 10 lipca 2011, 15:04

Dziki za tak szybkie odpowiedzi !

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 10 lipca 2011, 16:00

Talia, a jak sądzisz, czy jeżeli świnki przebywają tylko w domu, nie mają kontaktu z innymi zwierzętami i raczej nie powinny złapać niczego z pokarmem, czy odrobaczanie jest potrzebne? Słyszałam, że nie, ale teraz to już sama nie wiem.

nataley

Postautor: nataley » 22 czerwca 2012, 10:34

mam problem rano sprzątałam klatkę śwince zauważyłam w jej odchodach robale małe biało szare robaki podobne do glizdy tylko że mniejsze czy muszę odrobaczyć świnkę co to za robale nie mam pojęcia PROSZĘ O NAJSZYBSZĄ ODPOWIEDZ :?: :cry:

Awatar użytkownika
Cavialina
Hodowca
Świnki morskie: Macho, Winona, Amadea, Amid the falling snow
Kontaktowanie:

Postautor: Cavialina » 1 lipca 2012, 16:29

Niestety pasożyty (oprócz świerzbowca) mogą złapać z zieleniny, ściółki, siana, klatki, akcesoriów, innych zwierząt przez kontakt a nawet podczas wybiegu lub głaskania. Jajeczka są mikroskopijne, zostają zjedzone podczas np. lizania rąk lub gdy świnka myje sobie włos, który wytarzała po podłodze, kanapie itp. Wystarczy podać kroplę preparatu Advocate (dla kotów i fretek) co jakiś czas (2-3miesiące). Po odrobaczeniu i po sprzątaniu trzeba odkazić klatkę wrzątkiem lub przeznaczonym do tego preparatem biobójczym - uwaga ! Tylko osoby dorosłe, ponieważ trzeba zachować odpowiednie procedury by nie zaszkodzić sobie i zwierzętom. Taki środek do dezynfekcji klatki można kupić u weterynarza, używają go do dezynfekcji stołów zabiegowych (np. Virkon S), kosztuje ok. 30zł. Zabawki, hamaki, legowiska trzeba prasować aby zabić jaja i larwy. Interesowałam się trochę parazytologią. Największym wrogiem pasożytów poza ciałem zwierzątka jest wysoka temperatura, wrzątek, żelazko, a dla świnki Advocate lub Iwermektyna, tak jak pisała Talia :)

P.S. Nie używajcie preparatu Frontline

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 3 lipca 2012, 16:59

Kroplę preparatu podaje się na futro? Jak dokładnie?

Awatar użytkownika
Cavialina
Hodowca
Świnki morskie: Macho, Winona, Amadea, Amid the falling snow
Kontaktowanie:

Postautor: Cavialina » 3 lipca 2012, 18:35

Odgarniasz włosy na karku, za uszami aby świnka nie mogła zlizać preparatu i dajesz kropelkę bezpośrednio na skórę. Jedna pipeta starcza na odrobaczenie 4 świnek. Używamy Advocate dla kotów i fretek do masy ciała 4kg, czyli najmniejszej pipety. Można ją kupić u weta lub na allegro, zestaw 3 pipet kosztuje ok 80zł.

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca