Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Posłanie Dry-Bed

Postautor: Becia » 14 lipca 2011, 22:16

Sefanu$ pisze:
Becia pisze:, długo się pierze

To zależy na ile nastawisz -ja mam dry bed i polecam mam 2 świnki w klatce 80 cm jest dużo pracy ale ja lubie sprzątać i wogóle robić coś przy zwierzętach ;)

Cherry pisze:Ja prałam ręcznie, bo jak raz wyprałam w pralce to miałam ubrania w sierści, jak prałam później ciuchy.
:?
No właśnie, mama by mnie zabiła, gdybym wyprała to w pralce.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 14 lipca 2011, 22:37

Trzeba wytrzepać i NIE prać z ubrami zwariowałyście razem z ubraniami ? :?

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 15 lipca 2011, 9:39

No co Ty nie z ubraniami. :lol: Myślisz, że to się da wytrzepać?! No coś Ty ja 2 godziny spędziłam nad tym, żeby to wytrzepać, darłam grzebieniem i trzepakiem. Myślisz, że to coś dało, nic prawie nie dało. Moja mama by mnie zabiła jakbym to włożyła, bez ubrań, do pralki, bo nawet wtedy zostałaby sierść tam w środku. Jak był jeszcze sam Emil to wszystko było okej, bo nie robił takiego nieporządku na tym Dry-Bed. Co innego jak w domu są dwie świnki, a co innego jak jedna. Teraz jest z nami również Timek. Świnki leżą sobie na trocinach i jest im tam dobrze, a nawet ostatnio nie rozwalają trocin, to jestem z nich dumna. ;) Wiesz ja nie mówię, że Ty nie możesz używać tego posłania dla swoich świnek, po prostu to jest moje zdanie, bo także tego używałam i nie przypadło mi to do gustu. ;)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 15 lipca 2011, 10:03

Wiesz , przecież można odkurzaczem ... ja trzepie i sprzątam rękoma jutro będzie 3 dnień po sprzątaniu wstawie zdj. i codziennie oczywiście sianko . ;)

Awatar użytkownika
Cherry
Użytkownik
Świnki morskie: Krakers i Drops
Kontaktowanie:

Postautor: Cherry » 15 lipca 2011, 10:50

Ja trzepałam z tatą na dworze, zbierałam sierść odkurzaczem, taką rolką klejącą do ubrań, elektrycznym małym urządzeniu do zbierania różnych kłaczków z ciuchów i kompletnie nic to nie dało :? Moja mama się rękami i nogami broniła przed włożeniem go do pralki nawet do odwirowania. Najlepszy był mój tata jak mu powiedziałam, że mam dość dry bedu. Ucieszył się i zadzwonił do mamy żeby podzielić się z nią tą nowiną :lol:

"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem." Artur Schopenhauer

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 15 lipca 2011, 11:23

Tak, ja próbowałam odkurzaczem, ale też nic. Może Ty Stefanu$ masz ten Dry-Bed mniej jakoś skudłaczony, innej firmy albo coś takiego i dlatego Ci jest łatwiej. Ja kupowałam na www.kuchniapupila.pl. No ale nie wiem. ;)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 15 lipca 2011, 13:02

Ja też na kuchnipupila :D ale ja się też na nim na pracuje ;)

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 16 lipca 2011, 2:14

Jeżeli chodzi o usuwanie kłaków, to można spróbować na mokro - moczymy materiał, zakładamy gumowe rękawiczki i jeździmy łapkami, a włosy przylepiają się do gumy. Na polarowy hamak działa, ale przy dużym dry-bedzie to byłaby zabawa na dobrą godzinę.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 16 lipca 2011, 14:48

vagina_denata pisze:Jeżeli chodzi o usuwanie kłaków, to można spróbować na mokro - moczymy materiał, zakładamy gumowe rękawiczki i jeździmy łapkami, a włosy przylepiają się do gumy. Na polarowy hamak działa, ale przy dużym dry-bedzie to byłaby zabawa na dobrą godzinę.

Dokładnie. Ja ostatnio czyściłam czapraki koniom. Tzn. nie czapraki tylko takie kocyki pod siodło. Tam też jest sierść. Próbowałam odkurzaczem - w miarę szło. Na mokro - masakra! To się pozlepiało i nie dało się tego wyciągnąć. Nie polecam czyścić tego typu rzeczy (z sierścią) na mokro bo tylko sobie roboty dołożycie.
Co do czasu - czyszczenie jednego takiego kocyka zajęło mi około godziny, a wymiary tego to mniej więcej 80x50.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Pohjola
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Pohjola » 16 lipca 2011, 15:03

W sklepach zoologicznych są gumowe szczotki za ok.25zł (kształt biedronki) które służą do usuwania sierści zwierząt z dywanów itp. Świetnie nadają się do czyszczenia dry bedów - lepsze niż odkurzacz.

http://www.zooplus.pl/shop/psy/maszynki ... ies/106521

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”