W czym niby zwierzęta są gorsze że według katolickiej wiary nie mają duszy i nie mogą iść do nieba

Ludzie są gorsi od zwierząt a dusze mają

NiCiA pisze:Ja też nie wierzę w Tęczowy Most. Zwykle tak się mówi-aby pocieszyć kogoś,komu odszedł zwierzak. Jestem katoliczką,wierzę w Boga,ale... zaczynam się trochę zastanawiać czy on naprawdę istniał. Kto go stworzył w takim razie ? Od tak się pojawił jako istota?
Ode mnie już kilka zwierzaków odeszło,niestety. Ale najbardziej przeżywałam śmierć mojego psa... Odkąd nie ma mojej suczki ze mną,mam dziwne złudzenia optyczne. Coś widzę-a nagle znika...Posiadam jedno udokumentowane zdjęcie,na którym jest "coś" (w sensie parapsychologia),ale nie wstawiam.
Nefele pisze:Ja nie wierzę w życie po życiu dla ludzi a co dopiero dla zwierzaków. Choć z drugiej strony, gdyby miało dla kogoś istnieć to prędzej istniałoby dla zwierząt bo są niewinne i bezbronne...
Nefele pisze:Ja nie wierzę w życie po życiu dla ludzi a co dopiero dla zwierzaków. Choć z drugiej strony, gdyby miało dla kogoś istnieć to prędzej istniałoby dla zwierząt bo są niewinne i bezbronne... Nie wiem. A co do katolicyzmu to wypowiada się on, że zwierzęta nie mają duszy a ponieważ nie mają duszy to nie wykazują te uczuć typowo ludzkich np zazdrość, radość. Przynajmniej tak twierdziła moja katechetka w gimnazjum i ksiądz w liceum, a czy ich słowa pokrywają się w 100% z nauką kościoła to nie jestem w stanie powiedzieć.
vagina_denata pisze:Nefele pisze:Ja nie wierzę w życie po życiu dla ludzi a co dopiero dla zwierzaków. Choć z drugiej strony, gdyby miało dla kogoś istnieć to prędzej istniałoby dla zwierząt bo są niewinne i bezbronne...
Drapieżcy też? Anakondy np. nie nazwałabym bezbronną :p
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości