Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Brak apetytu

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Brak apetytu

Postautor: vagina_denata » 16 sierpnia 2011, 14:12

Super, widać, że wraca do formy :D

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: świnka nie je

Postautor: vagina_denata » 16 sierpnia 2011, 14:25

Pucholand pisze:Świnka miała sterylizację ponieważ wykryto u niej zapalenie macicy + cysty... Ząbki miała przycięte bo były troszkę zbyt długie... nie wiem co jej jest... dziś zjadła troszkę ogórka no ale znów tak robiła pyszczkiem jakby coś jej przeszkadzało...

Więc najwyraźniej coś jej przeszkadza, jedyne co możesz zrobić to iść do innego weta i zbadać jej pyszczek.

Pucholand

Postautor: Pucholand » 16 sierpnia 2011, 15:22

Gucio01 pisze:u samców łatwiej jest przeprowadzić ten zabieg, niż u samiczek. A masz, jeszcze jakieś świnki?

mam jeszcze jedną, wykastrowanego samca :)
wróciłam z moją mała pacjentką niedawno od weta... okazało się, że prosiak ma drożdżycę pyszczka.. dostała leki, mam nadzieję że szybko wyzdrowieje..

martuś pisze:Tak na chłopski rozum to chyba po każdej operacji powinno się podawać leki przeciwbólowe... :roll: Jak przetniesz sobie skórę i mięśnie to przecież boli :roll:

Świnek nie powinno się sterylizować bo jeśli nie ma kontaktu z samcem to nie zajdzie w ciążę a przecież operacja u świnki wiąże się z ogromnym ryzykiem...Chyba, że to było wycięcie cyst.

brała leki przeciwbólowe i antybiotyk, z tej strony wszystko jest ok chociaż mała cwaniara wyjęła sobie przedwcześnie szew... :shock:

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 16 sierpnia 2011, 19:37

vagina_denata pisze:
Pucholand pisze:Świnka miała sterylizację ponieważ wykryto u niej zapalenie macicy + cysty... Ząbki miała przycięte bo były troszkę zbyt długie... nie wiem co jej jest... dziś zjadła troszkę ogórka no ale znów tak robiła pyszczkiem jakby coś jej przeszkadzało...

Więc najwyraźniej coś jej przeszkadza, jedyne co możesz zrobić to iść do innego weta i zbadać jej pyszczek.

Moze tez byc,ze rana sie goi i wtedy moze ja swedziec ,byc moze to ja denerwuje,ale najlepiej jak to sprawdzisz u veta,w koncu swinka jest po powaznym zabiegu i lepiej dmuchac na zimne niz dopuscic do jakiesgo klopotu

Konto usunięte

Re: Brak apetytu

Postautor: Konto usunięte » 16 sierpnia 2011, 19:38

No i wszystko wraca do starego pozadku :D

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 16 sierpnia 2011, 19:52

Biedny futrzak, tej drożdżycy pewnie dostała w efekcie stosowania antybiotyku :( Dajesz jej probiotyki?

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 16 sierpnia 2011, 20:33

Biedne prosię. Mam nadzieję, że szybko wróci do zdrowia :) Trzymam kciuki.

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 16 sierpnia 2011, 20:37

Pucholand pisze:
Gucio01 pisze:u samców łatwiej jest przeprowadzić ten zabieg, niż u samiczek. A masz, jeszcze jakieś świnki?

to po co sterylizowałeś samiczkę?
Ja tez trzymam kciuki

Pucholand

Postautor: Pucholand » 16 sierpnia 2011, 20:46

samiczkę sterylizowałam ponieważ wykryto zapalenie macicy i cysty.. pisałam już o tym.. weterynarz odradził leczenie zapalenia macicy antybiotykami ponieważ mógłby po jakimś czasie wrócić ten problem.

prosiak dostaje probiotyk oraz dwa leki do pyszczka, dostała też odkażającą maść na rankę na brzuszku ponieważ przedwcześnie wyjęła sobie szew (termin miała na niedzielę)... ech, co za prosiak..

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 16 sierpnia 2011, 20:50

Gucio01 pisze:
Pucholand pisze:

to po co sterylizowałeś samiczkę?

Pucholand pisze:Świnka miała sterylizację ponieważ wykryto u niej zapalenie macicy + cysty... Ząbki miała przycięte bo były troszkę zbyt długie....

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”