Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

nie chce jeść :(

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Agata

Re: problemy z jedzeniem, piciem i biegunka

Postautor: Agata » 26 października 2011, 8:43

Nigdy nie używałam siły jeśli chodzi o mojego niuniusia, po prostu źle Cię zrozumiałam Ruby_anger :).

Przeniosłam wczoraj klatkę w nieco cieplejsze miejsce, oczywiście bez przesady, ale pomyślałam, że skoro prosiaczek się z niej nie rusza to może mu być chłodno w poprzednim miejscu. Szczerze mówiąc miałam nadzieję, że się coś poprawi, a tymczasem nie widzę zmiany w zachowaniu świniaczka :( Koleżanka poradziła mi jeszcze aby zastosować siemię lniane. No i znów ta kroplówka dzisiaj :( Na prawdę chciałabym wiedzieć jak mu pomóc, a czuję się taka bezradna :cry:

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 26 października 2011, 10:10

Za wiele nie mozesz,ciesz sie ,ze swinkaczek nadal zyje,moja Zoe jak dostala wieczorem biegunki rano juz nie zyla,nawet nie wiedzialam,ze cos jej bylo :( A Ty jedyne co mozesz zrobic,to dbaj by zjadl i sie napil i,zeby go nie meczyc podnoszeniem bez potrzeby,mozesz sprubowac dac mu jagody,one powstrzymuja biegunke i sa lubiane przez swinki,moja pani weterynarz powiedziala mi podawaj swince z biegunka do picia NIE GOTOWANA(gotowana przeczyszcza)wode z odrobina cukru i soli,na szklanke wody 1/5 malutkiej lyzeczki cukrui jeszcze mniej soli , to taki elektrolit,ktory czyni cuda z jelitamiwiem,ze swinki nie jadaja cukru,ale glukoze przyjmuja w innej postaci,a taka woda to elektrolit,ktory zapobiegnie odwodnieniu organizmu.Dodaje jednak,ze to opinia weta,prosze o potwierdzenie,lub zaprzeczenie innych urzytkownikow.A i jeszcze poczytaj dokladnie dzial zywienie,mamy tam tematy swietnie mwiace o diecie i karmieniu swinki,nie twierdze,ze zle karmisz,mysle tylko,ze moglas niechcaco os podac co swince zaszkodzilo,czytajac nasze tematy bedziesz mogla przeswietlic pamiec,co pros mogl zjesc,sa tam bardzo wazne info o temperaturze itp...

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 26 października 2011, 15:52

Ja na biegunkę mojej Blance kupiłam węgiel leczniczy i probiotyk Lakcid, karmiłam strzykawką bez igiełki. Lakcid podawałam godzinę przed podaniem węgla.

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Agata

Postautor: Agata » 26 października 2011, 15:58

Idę właśnie z Niuńkiem na kolejną wizytę u weta i kroplówkę :( Trzymajcie za niego kciuki :(

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 26 października 2011, 16:46

Można też kupić sama glukozę i podać z wodą - ja tak robiłam moim świnia jak było coś nie tak.
Aslan jak miał połamane zęby dostawał lekko namoczone granulki z Cavii Nature. Zrobiła się fajna papką, którą nawet palcem można wsadzić śwince do pyska.
Ważne - uważaj żeby świnka się nie zachłysnęła, nie może pić na siłę - może to spowodować zachłystowe zapalenie płuc.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 26 października 2011, 16:51

ruby_anger pisze:Za wiele nie mozesz,ciesz sie ,ze swinkaczek nadal zyje,moja Zoe jak dostala wieczorem biegunki rano juz nie zyla,nawet nie wiedzialam,ze cos jej bylo :( A Ty jedyne co mozesz zrobic,to dbaj by zjadl i sie napil i,zeby go nie meczyc podnoszeniem bez potrzeby,mozesz sprubowac dac mu jagody,one powstrzymuja biegunke i sa lubiane przez swinki,moja pani weterynarz powiedziala mi podawaj swince z biegunka do picia NIE GOTOWANA(gotowana przeczyszcza)wode z odrobina cukru i soli,na szklanke wody 1/5 malutkiej lyzeczki cukrui jeszcze mniej soli , to taki elektrolit,ktory czyni cuda z jelitamiwiem,ze swinki nie jadaja cukru,ale glukoze przyjmuja w innej postaci,a taka woda to elektrolit,ktory zapobiegnie odwodnieniu organizmu.Dodaje jednak,ze to opinia weta,prosze o potwierdzenie,lub zaprzeczenie innych urzytkownikow.A i jeszcze poczytaj dokladnie dzial zywienie,mamy tam tematy swietnie mwiace o diecie i karmieniu swinki,nie twierdze,ze zle karmisz,mysle tylko,ze moglas niechcaco os podac co swince zaszkodzilo,czytajac nasze tematy bedziesz mogla przeswietlic pamiec,co pros mogl zjesc,sa tam bardzo wazne info o temperaturze itp...

Nie przyjmują glukozy tylko fruktozę. A przynajmniej powinny, nie wiem czy karmy są dosładzane.

Możesz włożyć do klatki termofor albo butelkę z ciepłą wodą, bo faktycznie może marznąć, skoro tkwi w bezruchu.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Agata

Postautor: Agata » 26 października 2011, 19:19

Nie zgadniecie co się dzisiaj okazało na wizycie. :o Prosiek miał nadłamanego zęba na dole i mu się ruszał. Pani doktor poprostu go wyjęła, ale nie jest w stanie powiedzieć czy ząb odrośnie :/ Czy świnka może żyć z jednym zębem na dole? Tak więc biegunka i brak apetytu mógł być spowodowany stresem i bólem związanym ze złamanym zębem. Na chwilę obecną po wizycie u weterynarza świniaczek wyszedł z klatki i pobiegał po mieszkaniu, aczkolwiek nadal nie je z miseczki i nie pije, tak więc go wspomagam. Wszystko robię z umiarem i po kilka kropelek, tylko mam nadzieję, że jeśli ząb nie odrośnie nie będę musiała go karmić tak do końca życia. I nie chodzi tu o mnie ale o to, że jest to dla niego na pewno stresujące i uciążliwe. Czekam na dalszy rozwój wypadków...Niech ten koszmar wreszcie się skończy i będzie jak dawniej :cry:

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 26 października 2011, 19:57

Spoko,ze tego wet wczesniej nie zauwazyl... :? Zab na pewno odrosnie!a nawet z jednym da rade.Ale poki co koniecznie go dokarmiaj i oszczegoly zapytaj Talie na pw,ona ma swiniaka,ktory zlamal 2 dolne xzabki,doradzi Ci jak najlepiej zadbac o glupola :lol:

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 26 października 2011, 22:58

Jeżeli ząb został złamany, ale "głębokie warstwy" nie zostały uszkodzone to odrośnie.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Agata
Użytkownik
Świnki morskie: Niuniek
Kontaktowanie:

Postautor: Agata » 28 października 2011, 6:34

Niestety mimo moich najszczerszych starań Niuniek odchodzi :cry: Nadal nic nie je ani nie pije i niknie w oczach, jest taki słaby i chudzieńki. Biegunka także nie ustępuje. Nie mogę już na to patrzeć...nikt nie wie co mu jest :( :cry: :cry: :cry:

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”