-Ile Ziuta powinna się przyzwyczajać do miejsca i ludzi? ja bym dała jej ok 1-2tygodnie na oswojenie , zostawiła otwartą klatkę, głaskała, przytulała wyjmowała itp ale delikatnie, jak zauważysz ze ucieka od reki to zostaw, i próbuj za jakiś czas ponownie, jeśli nie chce na razie dawać się brać na ręce to głaszcz ja w klatce,
-Czy w tym wieku Ziuta powinna mieć towarzyszkę? wg mnie wiek świnki znaczenia nie ma, świnki są zwierzętami stadnymi i powinny mieć towarzystwo przedstawicieli swojego gatunku, zdarzają się jednak pojedyncze przypadki świnek aspołecznych, ale nawet i takim można znaleźć towarzystwo. Jak świneczka jest starsza to najlepiej łączyć ją z młodszą, oczywiście tej samej płci.
-Jakie są sposoby aby poznać to, co Ziuta lubi? niestety jeśli nie chcesz dzwonić do poprzedniej właścicielki to pozostaje metoda prób i błędów, ja jednak bym zadzwoniła i podpytała w końcu z tego co napisałeś to poprzedniej właścicielce zależy na tym aby świnka miała jak najlepiej, co do wybiegów to zacznie biegać jak się oswoi;
-W ogóle powiedzcie mi wszystko, co powinniśmy wiedzieć, bo chcemy jej stworzyć dobry i kochający dom. Ziuta podbiła nasze serca...