Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka z hodowli, czy sklepu zoologicznego ,czy z adopcji?

Dyskusje o przeróżnych rasach świnek morskich z całego świata.

Skąd masz świnkę?

Ze sklepu zoologicznego
75
54%
Z hodowli
39
28%
Z adopcji
25
18%

Liczba głosów: 139

Awatar użytkownika
kdp2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świniorek z odzysku;]

Postautor: kdp2 » 31 października 2011, 9:17

Zadałeś sporo pytań ale może tak w skrócie po kolei
-Ile Ziuta powinna się przyzwyczajać do miejsca i ludzi? ja bym dała jej ok 1-2tygodnie na oswojenie , zostawiła otwartą klatkę, głaskała, przytulała wyjmowała itp ale delikatnie, jak zauważysz ze ucieka od reki to zostaw, i próbuj za jakiś czas ponownie, jeśli nie chce na razie dawać się brać na ręce to głaszcz ja w klatce,
-Czy w tym wieku Ziuta powinna mieć towarzyszkę? wg mnie wiek świnki znaczenia nie ma, świnki są zwierzętami stadnymi i powinny mieć towarzystwo przedstawicieli swojego gatunku, zdarzają się jednak pojedyncze przypadki świnek aspołecznych, ale nawet i takim można znaleźć towarzystwo. Jak świneczka jest starsza to najlepiej łączyć ją z młodszą, oczywiście tej samej płci.
-Jakie są sposoby aby poznać to, co Ziuta lubi? niestety jeśli nie chcesz dzwonić do poprzedniej właścicielki to pozostaje metoda prób i błędów, ja jednak bym zadzwoniła i podpytała w końcu z tego co napisałeś to poprzedniej właścicielce zależy na tym aby świnka miała jak najlepiej, co do wybiegów to zacznie biegać jak się oswoi;
-W ogóle powiedzcie mi wszystko, co powinniśmy wiedzieć, bo chcemy jej stworzyć dobry i kochający dom. Ziuta podbiła nasze serca...:) - wszystko to dużo :D , wszystkiego to nikt nie wie, musisz poczytać forum, rady porady itp, jestem tu nowa i jeszcze nie rozeznałam się co jest gdzie, wiem ze nie można reklamować innego forum, więc jeśli chcesz to zapraszam na PW mogę podesłać linki z których ja korzystałam. Chyba ze ktoś z dłuższym stażem podkleiłby tutejsze linki z poradami

Jeśli możesz nie kupuj świnki w zoologu, zaadoptuj viewtopic.php?f=4&t=4215 viewtopic.php?f=4&t=4214 lub zgłoś się do zarejestrowanej hodowli
Nie ma mnie przez sprawy rodzinne i zawodowe - gdy będę potrzebna proszę o PW.
Obrazek

Awatar użytkownika

zaharejro
Użytkownik
Świnki morskie: ZIUTA
Kontaktowanie:

Postautor: zaharejro » 31 października 2011, 9:22

Bede probowal;] Dzieki wielkie, czekam na wiecej i bede dokladal nowe pytania. Np: czy to dobrze, ze Ziuta non-stop wcina?;] To slodkie, ale nie wiem czy zdrowe. Aha- Jak jej zmienic trocinki, skoro sie boi? Nie chce jej stresowac, a troche bobkow tam lezy. Chce, zeby miala czysto..

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 31 października 2011, 9:26

Co do przyzwyczajania, wszystko zależy od świnki, jeśli była oswojona i miała stały kontakt z ludźmi myślę, że za ok tydzień będzie bardziej kontaktowa.
Oczywiście znajdź jej koleżankę, najlepiej młodą ok miesięczną.
Najlepiej zostawić świnkę i niech sama decyduje kiedy co chce, jak uzna to za stosowne to zapewne wyjdzie z klatki ;)

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 31 października 2011, 9:31

Po prostu weź ją i przenieś do transportera, daj jej tam trochę smakołyków, żeby była czymś zajęta, a Ty w tym czasie zmień jej ściółkę. ;)

Awatar użytkownika
kdp2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kdp2 » 31 października 2011, 9:34

zaharejro pisze:Bede probowal;] Dzieki wielkie, czekam na wiecej i bede dokladal nowe pytania. Np: czy to dobrze, ze Ziuta non-stop wcina?;] To slodkie, ale nie wiem czy zdrowe. Aha- Jak jej zmienic trocinki, skoro sie boi? Nie chce jej stresowac, a troche bobkow tam lezy. Chce, zeby miala czysto..

Jeśli świnka je non stop sianko, sieczkę to ok. Z jedzeniem to trzeba uważać, a zwłaszcza z ilością, świnki to łakomczuchy i przeważnie zjedzą wszystko co dostaną, ja stosuje taki schemat - rano i wieczorem o stałej porze daje świeże jedzenie - warzywa, zieleninę, i dosypuję ok 2 łyżki karmy, non stop w klatce jest siano, sieczka i woda, raz dziennie do sieczki dorzucam zioła, w sezonie świeże zimą suszone.
Co do zmiany ściółki to spokojnie, nie przejmuj się jej strachem, nie łap jej na siłę , zdejmij górę klatki, weź świnkę, wystaw na wybieg, posprzątaj i włóż świnkę ponownie, jeśli nie dasz rady jej złapać to się nie szarp, sprzątnij tylko te miejsca gdzie jet brudno a ona niech siedzi obok i się przygląda, to też jest w jakiś sposób oswajanie ze sobą i otoczeniem, pamiętaj tylko żeby nie robić gwałtownych ruchów, może zdarzy się tak że świnka sama z klatki po zdjęciu góry wyjdzie :D

Jeśli możesz nie kupuj świnki w zoologu, zaadoptuj viewtopic.php?f=4&t=4215 viewtopic.php?f=4&t=4214 lub zgłoś się do zarejestrowanej hodowli
Obrazek

zaharejro
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: zaharejro » 31 października 2011, 9:47

Faktycznie-zdjalem gore i wyszla:D Poznaje teraz sypialnie i juz ma czysciutko;] Zaczela tez smiesznie chrumczec:D

Awatar użytkownika
kdp2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kdp2 » 31 października 2011, 9:50

czyli wszystko na dobrej drodze, oby tak dalej :D

Obrazek

zaharejro
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: zaharejro » 31 października 2011, 9:51

Sluchajcie, wpadlem na pomysl-Gore klatki, przykrylem chusta, dol postawilem obok gory, tak wiec ma i domek, zeby sie schowac i miejsce do szamki;] Moze byc? Poki nie kupie nowej klatki oczywiscie;)

Awatar użytkownika
kdp2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kdp2 » 31 października 2011, 9:56

no nie wiem, a co jest pod spodem tej nakrytej góry? bo jak świnka się schowa i zrobi np. siusiu to żeby w mokrym nie siedziała, jeśli chcesz to mogę po powrocie do domu zrobić zdjęcie prowizorycznego domku z pudełka jaki musiałam zafundować tymczasowo mojej karmiącej tymczasce, ona też na razie ma małą klatkę

Obrazek

zaharejro
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: zaharejro » 31 października 2011, 9:59

Dywan;/ Wiem, podloze karton;] Potrzeba swiniorka matka wynalazku;D

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca