Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

chora swinka - jest słaba i nic nie je

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
monika123
Użytkownik
Kontaktowanie:

chora swinka - jest słaba i nic nie je

Postautor: monika123 » 18 listopada 2011, 21:21

witam,
w niedziele kupiłam dwie świnki morskie jedna ma się dobrze. je wszystko co dostanie i już się oswoił z nowym miejscem;) druga niestety jest chora już w niedziele jak ja przywiozłam do domu to siedziała w kącie skulona i miała zaropiałe lekko oczko. Na drugi dzień juz był dwa sklejone, więc przemyłam jej lekką herbata ale niestety to nic nie pomogło. udałam się do weterynarza w środę i kazał przemywać oczy i do tego podawać krople na wirusowe zapalenie spojówek. Mamy już piątek a swinka jest nadal słaba i nic nie je w dzień( nie wiem czy w nocy bo słysze jakieś chrupanie ale myśle ze to ta druga) byłam dzisiaj znowu u wet. i podał jej antybiotyk na wzmocnienie ale to nic nie skutkuje!! swinka jest nadal słaba, siedzi skulona i jest strasznie chuda. co mam z nią robić?? czy ten wet. wie co robi??

Awatar użytkownika

drelin
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia [*]; Madzia & Tosia
Kontaktowanie:

Re: chora swinka

Postautor: drelin » 18 listopada 2011, 21:38

Antybiotyk nie jest na wzmocnienie. Na wzmocnienie sa zastrzyki z witaminami.
Masz mozliwość rozdzielić świnki?
A te chorą, która nie je, musisz karmić strzykawką. Zrób papkę z granulatu, mozesz przetrzec przez sitko i strzykawka podawaj do pyszczka. Po 4-5 ml, co 2-3 godziny.
Jesli świnka nie je to zdechnie.

Awatar użytkownika
kdp2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: chora swinka

Postautor: kdp2 » 18 listopada 2011, 22:33

Dokładnie konieczne jest dokarmianie, żadnych warzyw tylko sianko ewentualnie sieczka. Do granulatu dodaj siemie lniane i płatki owsiane, możesz to zmielić w młynku do kawy, zetrzeć ewentualnie potłuc młotkiem i podawać wymieszane z ciepłą wodą - konsystencja "błotka".
I koniecznie probiotyk skoro świnka dostała antybiotyki. Najlepiej Bio-Lapsis a jak nie dostałaś od weta to trilac bo podobno składem najbardziej zbliżony do Bio-lapsis. Probiotyk też podajesz strzykawką - proszek zmieszany z nieduża ilością wody.
Kup strzykawkę 1 ml w aptece - strzykawkę wkłada się do buzi z boku zębów/siekaczy można spokojnie włożyć do połowy - kierując strzykawkę w kierunku przeciwnego policzka. jeśli strzykawkę wkładasz z lewej strony, kierujesz strzykawkę w stronę prawego policzka , jeśli z prawej w kierunku lewego. świnki w pyszczku mogą zmieścić maksymalnie 1 ml papki.
Tutaj masz filmik jak się powinno świnkę karmić http://www.youtube.com/watch?v=Ydy1bmgr ... re=channel

Jeśli możesz nie kupuj świnki w zoologu, zaadoptuj viewtopic.php?f=4&t=4215 viewtopic.php?f=4&t=4214 lub zgłoś się do zarejestrowanej hodowli
Nie ma mnie przez sprawy rodzinne i zawodowe - gdy będę potrzebna proszę o PW.
Obrazek

monika123
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: chora swinka - jest słaba i nic nie je

Postautor: monika123 » 19 listopada 2011, 13:33

witam i dziękuję za rady
wczoraj troszkę posiedziałam i obserwowałam ja i zauważyłam ,że je sianko ale mało. Więc myśle ,że jest dobrze bo zaczęła jeść. Czy mam się dostosować do tego co wyżej napisaliście?? czy mam je nadal rozdzielić i czy podać bio-lapsis??
czy ja sama mogę kupić dla niej witaminy i podawać jej bezpośrednio do pyszczka??
Ostatnio zmieniony 21 listopada 2011, 20:40 przez Sensibles, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj opcji "Zmień".

drelin
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: drelin » 19 listopada 2011, 14:35

Probiotyk dawaj.
Jesli je tylko trochę sianka, to za mało, i tak trzeba dokarmiać strzykawką, spróbuj dac jej to co lubi najbardziej, ogórka, natke pietruszki, etc.
I idź ponownie do weterynarza. Jesli masz możliwość to dzisiaj.

monika123
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monika123 » 19 listopada 2011, 15:00

dobrze będę ja karmiła siemię lnianym i płatkami. a dzisiaj wet. jest zamknięty;( polecę szybko w poniedziałek z rana. A ten probiotyk to co to jest i gdzie kupię? może w zoologicznym?

drelin
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: drelin » 19 listopada 2011, 15:06

Np trilac w aptece. Rozpuszczasz w wodzie i dajesz strzykawką do pyszczka. W malutkiej ilości, np 1 ml.
Patrz czy siusia i robi kupy, chociaż jak masz dwie świnki, to ciężko zauważyć :/
Możesz też ją zważyć na wadze kuchennej, będziesz wiedziała czy ubywa na wadze.
Dokarmiaj ją... to ważne. A sama oprócz siana próbuje coś jeść?

Wirusowe zapalenie spojówek jest zaraźliwe, druga prośka może też sie zarazić. Ty chyba też - myj dokładnie rece :)

monika123
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monika123 » 20 listopada 2011, 12:19

Nie tyka jedzenia tego co kupiłam.ale chociaż oczka już ma w lepszym stanie bo nie są aż tak mocno zaropiałe;) daje jej jedzonko a raczej taka papkę robię sama i jej podaje to sama cos tam rusza mordką:) kupiłam witaminy i osłonę na antybiotyk wczoraj w aptece. Dziękuje za odpisanie i cenne rady

drelin
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: drelin » 20 listopada 2011, 12:55

Trzymam kciuki za prosiaczka :)
Napisz jutro co wet powiedział:)

monika123
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monika123 » 21 listopada 2011, 17:37

byłam dzisiaj u wet z prosiaczkiem i powiedział,że musi jeszcze 2 razy przyjąć antybiotyk oprócz dzisiejszej dawki i nic więcej się nie dowiedziałam;( dziwnie sie zapytał czy przypadkiem nie jest w ciąży a ja na to ,że to chyba nie możliwe bo w zoologicznym nikt mnie o tym nie poinformował . jak jej się nie polepszy od tego nowego antybiotyku to zmienię weterynarza , oby nie było za poźno;( nie wiem co z tym prosiaczkiem jest;( jakiś chorowity mi sie trafił ;(

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca