Talia pisze:Często dzieje się tak, że świnka podrażnia sobie wargi i dopiero wtedy wchodzi tam grzyb/bakteria. Niedobór wit /głównie C/ sprzyja rozwijaniu się takich pasożytów.
Ja bym spróbowała przede wszystkim kuracje Cebionem(vit C - doustnie) + smarowanie np Clotrimazolum (maść, tubka kosztuje ok 5zł).
Irulo pisze:Świnka je dużo jabłek, pomidorków, ostatnio miała cytrynki trochę w wodzie, jada też mandarynki.
Tymczasowo ma karmę MEGAN która jest do De (13 zł idzie do kosza), szukam czegoś z Versele-Laga ale ani widu ani słychu..
Wygląda to jak "glut", może, gdybym przemyła to by się zmyło, bo wygląda to na coś zaschniętego. Idę jutro do weterynarza.
PS. Karma Megan jest niejadana więc trochę dodaję karmy dla koszatniczki (wcinali ostatnio). Przy mnie do kupienia są tylko Vita-kraft, Vitapol i Megan..
PS2. Czy ta karma koszatniczki mogła jej zaszkodzić?Wyjadła tylko 'prasowane sałatki'.
Talia pisze:Natka jest dobra, ale nie można przesadzać, bo ma za dużo wapnia.
Talia pisze:Najwięcej wit C ma żółta, ale czerwoną chętniej jedzą (zazwyczaj). To jest teoria - zależy też jakiej jakości jest.
Myślę, że możesz. Nadmiar wapnia jest szczególnie szkodliwy dla świnek z chorymi nerkami, jesli świnka jest zdrowa nic nie powinno się stać.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości