Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ile wasza świnka morska je ?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Asia166
Użytkownik
Świnki morskie: Asia
Kontaktowanie:

Ile wasza świnka morska je ?

Postautor: Asia166 » 11 listopada 2011, 11:18

Moja świnka:Wieczorem nasypię jej jedzenia rano patrzę już nie ma....rano nasypie wracam ze szkoły patrze i znowu nic nie ma :) I picie tak samo.....Czy to dobrze czy źle że ma taki apetyt i cały czas biega a dostałam ją tydzień temu dokładnie tydzień....xD

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Re: Ile wasza świnka morska je ?

Postautor: Damian_1 » 11 listopada 2011, 12:12

Zależy ile sypiesz do tej miski i jakiej wielkości poidło masz. Z poidła też woda może się sama wylewać a z miski świnka może wysypywać jedzenie do podłoża po czym po prostu je zadeptuje.

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 11 listopada 2011, 12:31

Ile ma świnka miesięcy? I ile waży? Każdy prosiak ma inne zapotrzebowanie na jedzenie, jedne wiecej inne mniej. Jeśli jej waga będzie odpowiednia do jej wieku to wszystko jest w porządku ;)

Obrazek

drelin
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia [*]; Madzia & Tosia
Kontaktowanie:

Postautor: drelin » 11 listopada 2011, 19:54

Dobrze , że ma apetyt. Zawsze powinna mieć siano - jego nie może braknąć.

Gość

Postautor: Gość » 17 grudnia 2011, 18:42

mam problem moja świnka mało je około 8 chrupków dziennie czy wszystko dobrze? :| :?: :?: :(

Awatar użytkownika
Róziaczek
Użytkownik
Świnki morskie: Rózia <3 † 17.04.14 ;(
Kontaktowanie:

Postautor: Róziaczek » 17 grudnia 2011, 22:20

no i znowu; ile ma lat?

Prawdziwy charakter człowieka można poznać po tym, jak traktuje zwierzęta :)

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 18 grudnia 2011, 15:05

8 chrupków dziennie...? A co to za przelicznik? Lepiej w gramach podaj, jeżeli już, bo pojęcie "chrupek" jest pojęciem względnym.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Świnki morskie: Waldek
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 18 grudnia 2011, 15:06

Odpowiem na pytanie zawarte w tytule;
Ciągle żarełko nasypane, siano, często warzywa i owoce. Ma wielkie poidło.

AdaPola

POMOCY!!

Postautor: AdaPola » 18 lipca 2012, 11:47

Nie wiem czy to jest normalnie, moja świnka jest ze mną około 2 miesięcy, nie wiem ile dokładnie ma, ale sprzedawca w zoologicznym powiedział że jest jeszcze młodziutka. Mieści mi się na dłoni.
Problem tkwi w tym, że świnka pochłania ogromne ilości jedzenia, ile jej się da, tyle zje, przykładowo 10 dużych liści sałaty to dla niej żaden problem, za chwilę znów się upomina... jada również ziarna, rzodkiewkę, marchew, świeżego ogórka.
Wszystko jeszcze byłoby ok, ale wykańcza mnie fakt, że gdy usłyszy mojego tatę który wstaje codziennie o 5 rano, zaczyna strasznie piszczeć, woła o jedzenie...robi to za każdym razem, kiedy usłyszy że ktoś chodzi po mieszkaniu:( nie wiem ile jeszcze tego wytrzymam... jest na to jakiś sposób?

Awatar użytkownika
kasica236
Hodowca
Świnki morskie: Gładka pasztetowa :P i jej córa ruda murzynka :)
Kontaktowanie:

Postautor: kasica236 » 21 lipca 2012, 13:14

AdaPola pisze:Nie wiem czy to jest normalnie, moja świnka jest ze mną około 2 miesięcy, nie wiem ile dokładnie ma, ale sprzedawca w zoologicznym powiedział że jest jeszcze młodziutka. Mieści mi się na dłoni.
Problem tkwi w tym, że świnka pochłania ogromne ilości jedzenia, ile jej się da, tyle zje, przykładowo 10 dużych liści sałaty to dla niej żaden problem, za chwilę znów się upomina... jada również ziarna, rzodkiewkę, marchew, świeżego ogórka.
Wszystko jeszcze byłoby ok, ale wykańcza mnie fakt, że gdy usłyszy mojego tatę który wstaje codziennie o 5 rano, zaczyna strasznie piszczeć, woła o jedzenie...robi to za każdym razem, kiedy usłyszy że ktoś chodzi po mieszkaniu:( nie wiem ile jeszcze tego wytrzymam... jest na to jakiś sposób?

U mnie jest tak samo :D jest to normalne ,że kwiczy,świnki tak maja.Nas to bawi ,że sobie kwiczą :tooth: się dopominają o swoje.A jak już dostaną czego chcą to jest spokój.Z moich obserwacji wiem ,że świnki młode kwiczą najczęściej(nie wiem czy to potrzeba dużej dawki jedzenia) Moje stare świnie wiedzą ze dostaną jeść więc nie kwiczą tak często.Daj jej czas.Jest na to sposób ,który u mnie zadziałał(nieświadomie).Konkretne pory karmienia.U mnie 3 razy dziennie np rano suche(cavia nature)+ogórek(oczywiście woda i sianko musi być non stop dostępne) koło południa marchew ,trawai mlecze(latem-zimą np kapusta pekińska i jabłko) na wieczór ciut suchej karmy i np liście kalafiora,kalarepa. i tak codziennie(oczywiście menu musi byc zróżnicowane-podałam przykład) po kilku tyg świnka się przyzwyczai i nie bedzie reagowała na każdy ruch w domu bo bedzie wiedziała ze dostanie jeść o określonych porach.

Zapraszam na stronkę www.morswinka.pl.tl

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca