Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Strachliwe świnki

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
babyyzzzz
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia, Anabelka
Kontaktowanie:

Strachliwe świnki

Postautor: babyyzzzz » 18 stycznia 2012, 10:05

Witajcie. Jak widać na załączonym obrazku jestem tutaj nowa. Od 5 dni jestem posiadaczką dwóch świnek morskich, więc za bardzo nie mam obycia co do tych zwierzątek. Nie wiedziałam gdzie wstawić temat( więc proszę moderatora o ewentualne przekierowanie), ale potrzebuje waszej pomocy. Trochę mam dużo do opowiadania. Zacznę od tego, że moje świnki są strasznie ale to strasznie strachliwe. Wiem, że 5 dni to mało by sie oswoiły, ale one boją się nawet gdy jestem w pokoju i coś robię. Na przykład kichnę, to strasznie się boją. Przejdę koło klatki, wykonam jakiś ruch to one po prostu zamierają ze strachu :( , a jak chcę otworzyć klatkę to się zaczyna istne szaleństwo. Boją się wszystkiego. Jedna z nich Zuzia jadła sianko i pogryzła troszkę klatki, wtedy do Anabelka( druga świnka) się przestraszyła. Boją się poidełka. Wtedy tulą się do siebie, wskakują sobie na głowę i starają się jak najlepiej ukryć przede mną. Wydaje mi się że one musiały mieć strasznie kiepskie życie zanim trafiły do mnie. Kupiłam je w zoo, facet powiedział mi,że mają koło 4 miesięcy. Wydaje mi się, że przeszły kiedyś coś strasznego skoro tak się boją wszystkiego. Aha jak je głaskałam to wyczułam, że są strasznie chude :| , strasznie rzucają się do jedzenia. Wręcz biją się o nie. Brakuje mi nadziei na to że kiedykolwiek dadzą się oswoić :cry: . Tak się staram :cry: . Co ja mam zrobić? Proszę pomóżcie.
Ostatnio zmieniony 23 stycznia 2012, 15:48 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniosłem do odpowiedniego forum i poprawiłem nazwę tematu.

Awatar użytkownika

drelin
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia [*]; Madzia & Tosia
Kontaktowanie:

Re: Proszę o pomoc

Postautor: drelin » 18 stycznia 2012, 10:32

Świnki boją się kichania :D

Oswajają sie różnie, czasami szybko, czasami trzeba czekać kilka tygodni czy miesięcy, a niektóre są tak charakterne, że nigdy nie oswoją sie do końca:) Zobaczysz, że po miesiącu będzie znaczna poprawa:)
Mają miejsce w klatce żeby sie schować? Zrób im chociaż półeczkę z szalika (przepleć dość nisko przez kraty) żeby mogły tam sie czuć bezpiecznie.

Co masz zrobić? Bądź cierpliwa:) Dawaj im smakołyki (koperek, natkę, ogórek etc czyli to co lubią najbardziej) z ręki, mówiąc przy tym zawsze to samo (wtedy będa przybiegać jak zawołasz), ja np. mówię: 'masz, masz' wtedy jest wielki krzyk i zbiegają sie do mnie:) Głaszcz je codziennie.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 18 stycznia 2012, 10:58

Daj im domek,niech maja kat gdzie moga sie ukryc i daj im wiecej czasu,pozatym moje 3 letnia Lola zrywa sie jak sarna kiedy kichne,wiec sie nie dziw,jedza- to ok,utyja, tylko niech maja milosc i spokuj.

Shariana
Użytkownik
Świnki morskie: Szczotka, Lilija, Ruri
Kontaktowanie:

Postautor: Shariana » 18 stycznia 2012, 12:45

Nic dodać, nic ująć - moje świnki są w domu dokładnie tydzień i trzy dni, nie oswoiły się jeszcze do końca, więc wiem, jak się czujesz. Można dawać im jedzenie z ręki, chociaż nie zawsze to się udaje - moje odważyły się jeść na razie tylko jedzenie, które trzymam między palcami, a nie kładę na dłoni. Głaszcz je, podchodź do klatki, gdy coś się dzieje, puszczaj muzykę - byle nie za głośną! - to z czasem przyzwyczają się i do człowieka, i do dźwięków. Pamiętaj, bez pośpiechu - ja dotąd nie wzięłam sama żadnej świnki na ręce, za to ojciec - jak najbardziej, świniaki na jego widok reagują automatyczną paniką.
Wybadaj, gdzie najbardziej lubią być głaskane - najczęściej jest to chyba nos i pyszczek, widzą wtedy dłoń i są spokojniejsze. Kiedy dają znać, że nie chcą być głaskane - odpuść.
I uzbrój się w cierpliwość. Warto. :D

Awatar użytkownika
aneczka_brie
Użytkownik
Świnki morskie: Krzysiu
Kontaktowanie:

Re: Strachliwe świnki

Postautor: aneczka_brie » 27 stycznia 2012, 15:41

Moje są u mnie od dwóch tygodni i nie ma tak, że zaraz po otworzeniu klatki przyjdą lub nie uciekają do domku albo coś. Od razu ich nie! :D Panikują jak małe robaczki ;p
takze spokojnie, moje nawet nie dają się brać na ręcę - potrzeba czasu za nim się przyzwyczają :)