Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Mięso dla świnki

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Róziaczek
Użytkownik
Świnki morskie: Rózia <3 † 17.04.14 ;(
Kontaktowanie:

Re: Mięso dla świnki

Postautor: Róziaczek » 13 lutego 2012, 10:54

rozbawiła mnie mięsożerna świnka :) nigdy wcześniej nie słyszałam o takich przypadkach, jak Twój. Moja Rózia obgryza czasem dywan, zjada włosy, a co dziwne, mango nie ruszy

Prawdziwy charakter człowieka można poznać po tym, jak traktuje zwierzęta :)

Awatar użytkownika

katrinka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: katrinka » 14 sierpnia 2014, 15:04

Witam :) mamy świnkę Sheltie i też je mięso. Jest bardzo grzeczna i nie zjada żadnych nici, dywanów, tapet, gazet czy etykiet, jak piszą inni o swoich świnkach, po prostu to jej nie interesuje. Natomiast na wszystkie posiłki, które spożywamy, wychodzi z klatki. I jak tu nie dać śwince mięsa, jak wspina się na nogi, drapie pazurkami i domaga się chleba, bułek, mięsa? Tylko nabiału nie rusza. Pije nawet rosół, kompot, uwielbia herbatę z melisy i mięty. Jest zdrowa, szczęśliwa, pięknie wygląda i nigdy nie miała rozwolnienia. Albo wchodzi na swoją ulubioną półeczkę przy stole, gdy jemy, i czeka :) No jak tu nie dać jej mięsa, powiedzcie?

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 14 sierpnia 2014, 18:17

Normalnie. Mięso nie należy do świnkowej diety.

pelasia4444
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: pelasia4444 » 14 sierpnia 2014, 22:01

Ja bym mojej śwince mięsa nie dała. Ale propo tego wątku przypomniało mi się, że kiedyś miałam kanarka, często go wypuszczałam bo był bardzo oswojony. Raz zostawiłam kanapkę na biurku i jak wróciłam zastałam go pałaszującego plasterek wędliny. Zjadł go naprawdę sporo. Oczywiście to był jednorazowy strzał bo już go pilnowałam. Ale jestem zdania że to może raczej zaszkodzić. Nawet jak ktoś jest wegetarianinem a potem nagle naje się mięcha to mu raczej zaszkodzi...

Awatar użytkownika
Ireneusz
Użytkownik
Świnki morskie: te, które już odeszły: Pieszczoch, Łatek i Irena
obecnie żyje: Ireneusz
Kontaktowanie:

Postautor: Ireneusz » 2 listopada 2014, 9:25

no cóż, świnka zawsze zeżre wszystko co ma w zasięgu pyszczka. moje świnki pochłaniały kapcie, tapetę, książki i zeszyty, nici oraz kable. Ale często spotykałam się z opinią, że świnki mają ten pewien instynkt, dzięki któremu widzą, co mogą jeść, a co im zaszkodzi.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 2 listopada 2014, 14:02

Nwm, gdzie można często zetknąć się z taką opinią, ale jest błędna. Świnki zjedzą to, co im smakuje, bez względu na wpływ tego na ich zdrowie/życie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca