Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
alkarn
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Postautor: alkarn » 16 lutego 2012, 19:59

Vitapol karmę oraz kolby prosiaczek nie chce jeść. Ale marchewkę, sałatę, natkę pietruszki je z chęcią, a na karmę-kolbę nie popatrzy. Spróbuje z VERSELE LAGA Cavia Complete karmą, a jakie kolby są dobre?

Obrazek
Podkarpackie Forum Akwarystyczne - www.podforak.rzeszow.pl

Awatar użytkownika

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 16 lutego 2012, 20:08

alkarn pisze:Vitapol karmę oraz kolby prosiaczek nie chce jeść.

:D :D Twój prosiak wie co jest złe i nie dla niego.

alkarn pisze:Spróbuje z VERSELE LAGA Cavia Complete karmą, a jakie kolby są dobre?

Możesz jeszcze zrobić taką mieszankę CC + Cavia Nature ;) (CN) O kolbach to ja szczerze mówiąc prawie nic nie wiem, mój prosiak je z Vitapola, ale rzadko

monka1222
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monka1222 » 16 lutego 2012, 20:17

gdzieś czytałam że kolby są najzdrowsze ( ale nie zdrowe ) jak się robi je samemu tylko nie wiem gdzie czytałam ani jak je się robiło :roll:

Awatar użytkownika
monila1000
Zasłużony
Świnki morskie: Lucky;)
Kontaktowanie:

Postautor: monila1000 » 16 lutego 2012, 23:08

monka-Na chlewiku był kiedyś wątek o robieniu samemu kolb,ale teraz już nie ma tego forum
Caren- a może spróbuj stopniowo najpierw mieszaj cc ze starą karmą ,potem coraz więcej cc aż się przestawią zupełnie ,powinna im w końcu zasmakować ,może na razie tylko próbowały czy smaczna,a dopiero później będą się zajadać ? ;)

mój Lucky: Obrazek

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 21 lutego 2012, 23:20

Ja zawsze kupowałam Vitapola, po prostu myślałam, że jest dobry. No, na początku musiałam im kupić granulat taki, jaki dostawały w zoologu, żeby tak od razu karmy nie zmienić - czytałam, że niezdrowe. Krzywo patrzyłam na to, bo to dla kur było, a sprzedawca zarzekał, że to dla nich idealne. No jak w pysk strzelił, normalnie.
Teraz, jak im się ten Vitapol skończy, to się przerzucam na Cavia Complete - w moim zoologu nie ma Pro, a tylko granulat im chcę kupić, bo jak widziałam w grafice składy na przykład Nature, to zrezygnowałam - jakoś za dużo tam rzeczy, którymi moje prośki gardzą - te wszelakie duże kółka, i tak dalej. Za to granulat ( z Vitapola i niestety, ten dla kur, ale miały go krótko :> ) to wsiąchają, aż im się uszy trzęsą.
Tak samo kolby - nie, bo tak te "biszkopty", jak ja to nazywam. Kupiłam im tę z Vitapola, bo to jedyny obok Dako - Arta producent kolb, tę Premium - zrzuciły ją i nasiusiały na nią, to i owszem, ale żeby zjeść? Dzieee tam, po kiego grzyba?
Boję się, jak zareagują na to CC, czy to nie będzie kolejne "ble, fuj, kobito, idź mi z tym w ogóle", bo mi w ogóle ręce opadną. W zoologu moim już innej karmy nie ma - będę musiała chyba jeździć kilka kilometrów do drogiego sklepu po Vitakrafta. Czego się nie robi z miłości... :lol:

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 22 lutego 2012, 11:24

Mufeska nie oceniaj karmy po wyglądzie ;p. Też byłam przekonana, że Lucek ganulatu nie ruszy bo jest ble i fuj, a okzałao się, ze się nim zażera. Każda karma ma inny smak, a to że wygląda tak czy siak nie ma znaczenia.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 22 lutego 2012, 11:59

Mówisz? Jakoś tak, się boję im to dać, że nie zjedzą. A, to kiedyś spróbuję. Ale teraz kupię Complete, ogólnie żeby sprawdzić, jak smakuje. :)

Obrazek

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Awatar użytkownika
Caren
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Caren » 22 lutego 2012, 12:54

Moje świniaczki (3) nie chcą jeść complete... Zamówiłam im teraz na necie Cavie Pro. Zobaczymy.

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 22 lutego 2012, 22:00

To granulat, tak?
Właśnie się boję, że i tego nie będą jadły... w ogóle jakieś wybredne mam te prosiaki. :)
Słyszałam dużo dobrych opinii na temat Vitakraftu, i się zastanawiam, czy tego nie spróbować.

Obrazek

Awatar użytkownika
Caren
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Caren » 23 lutego 2012, 11:21

Wczoraj kupiłam im jeszcze karmę VERSELE LAGA Natura, generalnie teraz mieszam im w miseczce (a właściwie ceramicznej filiżance),
błonnik jabłkowy w bardzo małej ilości,
trochę ziarenek (Lolo pets),
małą garstkę Cavia Complete (granulat muszę łamać na 3 części żeby chciały go ruszyć),
zioła podstawowe Herbal Pets
oraz małą garstkę Cavia Natura.
Ogólnie ilościowo to tak 1/2 filiżanki a jak zaszaleje to 2/3 (ale ona naprawdę jest dość mała i płaska i zjadają to max w jeden dzień).

Zobaczymy jak wejdzie im ta Cavia PRO.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca