Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Zapalenie dróg moczowych

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Konto usunięte

Zapalenie dróg moczowych

Postautor: Konto usunięte » 10 marca 2012, 1:18

Dzis zachorowala Daisy, ma zapalenie drog moczowych,siusia krwia,napina sie i steka,gdy zauwazylam,ze sie napina i jest spokojniejsza niz normalnie,pojechalam z nia na pogotowie weterynaryjne(piatkowa noc),dostala antybiotyki i cos od goraczki,bo miala prawie 40`,wywalilam 100 funtow :shock: teraz lezy juz w klatce.
Pamietajcie,jesli swinka jest osowiala,napina sie jak przy zaparciach i steka lub wydaje pomruki,to moze byc zapalenie drog moczowych,tego nie mozna lekcewazyc.

Awatar użytkownika

invicta
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Zapalenie dróg moczowych

Postautor: invicta » 10 marca 2012, 2:40

moja miała coś podobnego. Byłam w najlepszej klinice w okolicy, niestety terapia antybiotykowa ją wykończyła. Świnki są bardzo wrażliwe a antybiotyki jednak mają silne działanie. Po ok 4 dniach antybiotyku dostała biegunki, straciła apetyt, a potem było już tylko gorzej. Nie chce straszyć, tylko ostrzec. Antybiotyki strasznie wyjawawiają organizm, więc uważaj ze swoim świniakiem!

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 10 marca 2012, 12:46

No spoko,mam probiotyki,a Daisy jest dobrze odpasiona,mysle,ze podola,tak czy onaczej bede ja leczyc,wczoraj przelewala mi sie przez rece.

invicta
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: invicta » 11 marca 2012, 12:43

A jaki probiotyk podajesz?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 11 marca 2012, 13:03

No probiotyk z witamina c dla malych zwierzat.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 11 marca 2012, 13:09

Polecam podawać dodatkowo Urosept - jest ziołowy, więc nie zaszkodzisz śwince ani nie przedawkujesz. 1/4 tabletki dziennie (ja przecinam nożem, rozgniatam na proszek i podaję na plasterku ogórka). Poza tym w wysikaniu bakterii pomoże suszony mniszek lekarski, suszone liście brzozy, suszony skrzyp polny, suszona pokrzywa, krwawnik. Powodzenia w leczeniu.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 11 marca 2012, 15:15

A swierzy mnieszek pomoze?Bo mam go wszedzie pelno a suszony daleko w sklepie

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 11 marca 2012, 16:32

Szczerze powiedziawszy to nie wiem, jak jest ze świeżym. Wywary z mniszka i sam suszony do jedzenia dla świnki polecił mi jeden z weterynarzy (problemy z kryształami w pęcherzu, ale w przypadku infekcji także jest dobry). Reszta ziół, które podałam także ma działanie moczopędne. Z tym, że z mniszkiem także trzeba uważać, bo w nadmiarze ma właściwości przeczyszczające.

Znalazłam ciekawy artykuł na temat mniszka: http://zielnik.herbs2000.com/ziola/mniszek_lek.htm

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”