Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnkowe pytania .

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
jumi22
Użytkownik
Świnki morskie: Fifi i Sisi
Kontaktowanie:

Re: Świnkowe pytania .

Postautor: jumi22 » 3 kwietnia 2012, 9:52

Bardzo dziękuję wszystkim ,którzy się udzielili ! :)
Na pewno jeszcze wpadnę na to forum ( kto wie , może będę już miała świnka )

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Świnki morskie: Coffe[*] i Mocha
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 3 kwietnia 2012, 15:36

Twoja Xsara je w jeden miesiąc pół paczki siana?Moje kończą drugą(w ciągu miesiąca),a Mochę mam od soboty.A to siano jest strasznie sprasowane,ogólnie moje świnie jedzą strasznie dużo siana.A i mam pytanie jakie i gdzie kupujesz żwirek 10zł za 7l.Ja cały czas wywalam za 7l po 20zł na Pets Dream,a reszta też ma mniej więcej taką samą cenę.

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 3 kwietnia 2012, 15:43

Ja za PINIO 10l daje 20zł :shock:
Sianko moje pochłaniają litrami, zwykła paczka to około 1,5 tygodnia takie bez firmowe.
jumi22 pisze:1. Ile wynoszą miesięczne koszty posiadania świnki ? (ściółka,sianko,pokarm i inne)
2. Czy mogę mieć jedną świnkę ? (nie mam na razie wystarczających środków na dwie)
3. Czy świnka nie będzie się stresowała niewielkim pieskiem (rasa shih - tzu) ,który będzie od czasu do czasu przechodził obok klatki ?
4. Z jakim odstępem czasowym podawać warzywa ,sianko czy owoce ?
5. Mam używane małe poidełko po chomiku .Czy jest potrzeba wymienienia go na większe ?
6. Ile czasu świnka ma przebywać na wybiegu ( wybieg będzie w moim pokoju) ?

1.Ja na 2 wydaję około 30zł bez karmy, ale z karmą i większą paką trocin to około 100zł
2. Tak, oczywiście lepiej 2, ale tak.
3. Raczej nie, ja mam psa który szczeka na klatkę, a im to nie przeszkadza.
4. Sianko 24h na dobę, karma i woda też. Ja podaję wtedy kiedy chcą, ale maleńkie kawałki, a tak to 3-5 razy dziennie, no nie wiem, zależy jakie kawałki i czego.
5. Moja miała 250ml i lałam połowę, która nigdy nie była wypita, teraz przy 2-óch też. Moje dostają dużo w warzywach, więc mało piją.
6. Im więcej tym lepiej, trzeba pozagradzać kable i szpary, a tak to może całą dobę, a jak nie to tyle ile się da, ale jak najwięcej :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 3 kwietnia 2012, 16:25

1.Ja na dwie wydaję ok.80zł.No bo 15zł siano i suszki(bardzo dużo jedzą siana),karma 15zł,ale ostatnio muszę im mieszać do czasu aż się już na 100% przyzwyczają do Complete,więc 25zł,żwirek-na miesiąc potrzebuję z 10l,więc kupuję 2 i mam później ze 3-4l 40zł,warzywka owoce,ale tego to nie chce mi się liczyć,reszta to jakieś pierdoły,ale zaniżyłam to,bo jak mam prawie półtora miesiąca jedną świnkę i kilka dni drugą to wydałam majątek,nie będe nawet pisać ile,zwłaszcza,że cały czas im coś kupuje.Np.w niedzielę kupiłam im transporter "kotowy" z ferplastu.
2.Ja przez ten miesiąc widziałam jak Coffe tęskniła za koleżankami,widać,że są stadne.Teraz to kompletnie inny zwierzak,pomimo,że jeszcze nie oswojona to widać ,że szczęśliwa.Jeżeli kupujesz najpierw jedną,a jak będziesz miał środki to drugą to spoko.Jeżeli jedną na stałe to inna sprawa.
3.Nie,jeżeli mały i nie będzie szczekał to nie ma sprawy.Przez ok.miesiąc u mojej siostry która ma świnkę,był lablador i śmialiśmy się,że się w sobie zakochali.Świnek się cieszył,a pies cały czas siedział przy klatce.A jak go nie było to swinek miał kryzys i się fochnął :D .
4.Ja tak samo robię jak kin28,tyle że ja rano daję im wielką michę zieleniny,jabłka itp. itd. a wieczorem to tam coś im dam do mordek.
5.Ja mam 250ml i co drugi dzień wymieniam,toteż jak wymieniam to zostaje może 5-3ml.
6.Ja mam na dwie świnki 80cm,a powinnam 100,więc ja mam zamiar wypuszczać 3-4 godziny.Teraz one nawet o tym nie myślą.Jak jestem w domu to cały czas klatkę otwartą mają i nic.Ale i tak je biorę nawet na chwilkę.Ja tam kabli ani niczego nie zabezpieczam,bo mam siatkę.Ale teraz to wypuszczam je tak bez niczego pod moją kontrolą i ani im się śni wchodzić w jakieś szpary,no ale jak się oswoją to co innego.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 4 kwietnia 2012, 18:17

KaroKa pisze:Twoja Xsara je w jeden miesiąc pół paczki siana?Moje kończą drugą(w ciągu miesiąca),a Mochę mam od soboty.A to siano jest strasznie sprasowane,ogólnie moje świnie jedzą strasznie dużo siana.A i mam pytanie jakie i gdzie kupujesz żwirek 10zł za 7l.Ja cały czas wywalam za 7l po 20zł na Pets Dream,a reszta też ma mniej więcej taką samą cenę.

Dokładnie tak. Xsara mało siana je, więcej pokarmów świeżych ;)
A co do żwirku - w Carrefourze :) Taki zielony, Carrefour'owy, z tym znaczkiem Carrefoura, i jest "żwirek dla kota", ale nie zbrylający, tylko ten taki...no, jak Pinio, wyleciało mi z głowy, jak się nazywa. Polecam, nie śmierdzi i sprawuje się świetnie :) Też kiedyś kupowałam Pinio, ale teraz widzę, że przepłacałam ostro...
7l po 20zł? Ja jak kupowałam Pinio to płaciłam za 10l 16 złoty u mnie w zoologicznym ;) Jak patrzę to niektórzy z was strasznie wysokie ceny mają w sklepach i w ogóle...przesada.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 4 kwietnia 2012, 19:23

1. Ile wynoszą miesięczne koszty posiadania świnki ? (ściółka,sianko,pokarm i inne)
Trociny i siano mam za darmo, a po za tym kupuje kolby i pokarm, czasami jakieś poidełko czy miseczke (około 50zł na miesiąc, mam 2 świnki)
2. Czy mogę mieć jedną świnkę ? (nie mam na razie wystarczających środków na dwie)
Możesz, lepiej mieć jedną świnkę w odpowiedniej dla niej klatce (min. 80cm długości) niż dwie które nie będą miały warunków.
3. Czy świnka nie będzie się stresowała niewielkim pieskiem (rasa shih - tzu) ,który będzie od czasu do czasu przechodził obok klatki ?
Oj nie wiem, zależy od psa, jak reaguje na zwierzęta ? Może się stresować, ale jeśli pies nic złego nie będzie robił to się przyzwyczai.
4. Z jakim odstępem czasowym podawać warzywa ,sianko czy owoce ?
Siano powinno być 24h na dobe a owoce i warzywa ze 2-3 razy dziennie (można częściej, ale stopniowo wprowadzać na początku)
5. Mam używane małe poidełko po chomiku .Czy jest potrzeba wymienienia go na większe ?
Lepiej kup nowe, jak największe, świnki dużo piją, a poidełko to niewielki wydatek około 15zł.
6. Ile czasu świnka ma przebywać na wybiegu ( wybieg będzie w moim pokoju) ?
Niby min. 1 godzine, ale tu ludzie różnie robią.

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 4 kwietnia 2012, 21:18

Aha,może następnym razem kupię,bo dziś zrobiłam zakupy w Kakadu.Akurat przecena była na taki bardzo fajny żwirek coś w stylu Pets Dream i w sumie tyle samo kosztował.Ale przecenili i 7l kosztowało 11zł,więc wzięłam dwa,no i musiałam kupić siano :D ,miskę,karmę i coś tam jeszcze.A sory za ot,ale a propo przecen,to polecam w Kakadu kupić transporter Ferplast Atlas 10,bo teraz kosztuje 55zł.Czyli tyle ile mniej więcej w necie z przesyłką,miałm farta,bo szybko potrzebowałam,bo jadę do Niemiec,a i tak polowałam na niego od dawna.
Damianek333-co do pkt.2 to moim zdaniem jednak lepiej mieć dwie świnki w 80cm(jak nie może większej)niż jedną.Wiem,bo Coffe strasznie smutna sama była,tęskniła za koleżankami.A jeśli świnki się lubią i mają długie wybiegi nie ma moim zdaniem przeszkód.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 5 kwietnia 2012, 18:25

damianek333 pisze:2. Czy mogę mieć jedną świnkę ? (nie mam na razie wystarczających środków na dwie)
Możesz, lepiej mieć jedną świnkę w odpowiedniej dla niej klatce (min. 80cm długości) niż dwie które nie będą miały warunków.

Mam dokładnie odwrotne zdanie.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 7 kwietnia 2012, 6:56

Ja również,ponieważ świnki w dwójce są szczęśliwsze,nawet jeśli nie mają do końca odpowiedniej klatki.Zawsze można z klatką pokombinować,mogą mieć dłuższe wybiegi itp.A jak jest jedna świnka,to nawet jakby się z nią ciągle przesiadywało to nie jest dalej to samo,bo świnki to zwierzęta stadne i one POTRZEBUJĄ kontaktu ze zwierzętami z ich gatunku. Często wmawiamy sobie,że jedna jest bardzo szczęśliwa,tyle,że my widzimy to co chcemy widzieć.
Mogłam mieć dwie świnki,ale klatkę tylko 80cm,ale się nie zastanawiałam i wybrałam mniejsze zło.Dwie świnki w 80cm i teraz dopiero widzę jaka szczęśliwa jest Coffe(miałam ją ponad miesiąc przed Mochą).Niby mają jeszcze te swoje kłótnie o 5.30 nad ranem :D ,ale jak się przytulą to koniec :lol: .

kaśka112
Użytkownik
Świnki morskie: Twister
Kontaktowanie:

Postautor: kaśka112 » 3 maja 2012, 22:27

No, ja też używam Carrefourowski ;) Pomiędzy pinio a nim nie widzę większej różnicy... :lol:

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ogólnie”