Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

mój świniaczek Pusio ;)

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: mój świniaczek Pusio ;)

Postautor: kin28 » 1 czerwca 2012, 21:40

czarna4472 pisze:
anusiakxDDD pisze:Lepiej zmień karme, bo ziarenka są niedobre dla świnek,

Co masz na myśli mówiąc niedobre??? Bo mój się tym zażera jak głupi xD
Dziękuję ;)

Karma ma dużo ziaren, a świnki to NIE są ziarnojady. Kup tak jak mówi KaroKa Versele Lage Cavie Complete lub Nature, jest droższa od Vitapolu, ale świnka będzie zdrowsza, a czego się nie robi dla prosiaków :mrgreen:

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Świnki morskie: Coffe[*] i Mocha
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 1 czerwca 2012, 21:53

I kup lub zaadoptuj towarzysza!

czarna4472
Użytkownik
Świnki morskie: Pusio [*] tęsknie za Tobą skarbie.....
Kontaktowanie:

Postautor: czarna4472 » 1 czerwca 2012, 22:54

KaroKa pisze:I kup lub zaadoptuj towarzysza!

Właśnie się nad tym zastanawiam tylko boję się że Pusio będzie zazdrosny i się zamieni w kupkę testosteronu, bo chce wziąć samiczkę i ją wykastrować i ta nagła zmiana w sensie że nagle będzie musiał się dzielić wszystkim, czy to dobry pomysł??? :?:

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 1 czerwca 2012, 22:58

Najgorszy!!! Po kij Ci samiczka?? Nie kastruj, sterelizuj itp., bo możesz kupić samca. Jesteś pewna, że Pusio to nie Pusia? Jak tak to ok. Jak zaadoptujesz z swinkimorskie.eu to jak się nie pogodzą, możesz oddać. Zawsze jest ustalanie hierarchi ;) Czy jak się to tam pisze. Nie kupuj w zoologu. A z resztą moim zdaniem młody samczyk byłby najlepszy, zaadoptuj :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

czarna4472
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: czarna4472 » 1 czerwca 2012, 23:14

kin28 ,ale w sumie dlaczego najgorszy? uważam,że o wiele lepiej dogada się z samiczką niż z samcem (moje koleżanki mają samców) i chciałam,aby tworzyli parkę. :oops:

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 1 czerwca 2012, 23:19

Tak, ale kastrujäc czy sterylizując narażasz świnki. Po drugie to po zabiegu samiec jest jeszcze zdolny do zapłodnienia, więc musiałby być osobno. A sterylizacja to ciężki zabieg, raczej by go nie przeżyła. A rozmnażanie bez hodowlii ZAREJESTROWANEJ jest nielegalne. Zaadoptuj młodego samczyka, dasz im czas, jak będzie się lała krew to go oddasz spowrotem do domu tymczasowego ;)

czarna4472
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: czarna4472 » 1 czerwca 2012, 23:23

Tzn ja nie chciałam obydwu świnek kastrować ,tylko samiczkę( z tego co czytałam to najlepiej jak najwcześniej jak by miała 5-6miesięcy) ze względu że będzie młodsza, bo Pusio no ma te swoje prawie 4 lata i jest to już dla niego niebezpieczne. Poza tym właśnie chciałabym samiczkę ze względu na to że jak bym wzięła samca to jest 50% że się nie polubią ,a po dokonaniu adopcji czy zakupu wiem że nie byłabym w stanie się z nim rozstać. :(

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 1 czerwca 2012, 23:28

Tak, ale samiczki zabieg jest trudny. A na dodatek na starość Pusiowi zachce się romansów, będzie próbował coś z tą samiczką zdziałać, tylko się będzie męczyć. Ja bym na miliardy procent wzięła samca. Mlodziutki, 2 miesięczny powinien się bezproblemowo podporządkować, byliby kupmlami na forever :D A za samiczką będzie się uganiać. Po co męczyć obu, jak można Pusia zadowolić w prostszy sposób. Pewnie i tak zrobisz jak chcesz, ale moim zdaniem to głupie :)

czarna4472
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: czarna4472 » 1 czerwca 2012, 23:33

Tzn na razie jestem na etapie zapoznawania się z tematem (tak trafiłam na forum) i rozterkami typu czy na pewno dokupić lub zaadoptować 2 świnkę czy samczyk czy samiczka i na razie mam kolejny problem żeby mamę przekonać,aby się zgodziła na ten rok, bo potem się na studia wyprowadzam. Dlatego proszę również pozostałych forumowiczów o wyrażanie swoich opinii wraz z argumentacją ;)
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, 23:34 przez czarna4472, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Aperea
Hodowca
Świnki morskie: Hodowla Rasowych Świnek Morskich - APEREA
Kontaktowanie:

Postautor: Aperea » 1 czerwca 2012, 23:34

Uważam, że w tym przypadku dokupienie samiczki to poroniony pomysł. Pamiętaj, że kastracja jest zabiegiem inwazyjnym i wiąże się ze sporym ryzykiem, szkoda zwierzaka, naprawdę, na taki zabieg warto się zdecydować kiedy np. kupimy dwie "samiczki" z czego jednak jedna okazuje się samcem, wtedy można to rozważyć ponieważ zwierzątka są zżyte! Kup/zaadoptuj młodziuteńkiego samczyka, a wtedy istnieje baaaaaardzo duża szansa, że nie będzie problemu z ich połączeniem.
Pooglądaj strony i zobacz ile świnek czeka na dom! Pomyśl, co zrobisz jeżeli się rozmnożą??? Ja rozumiem osobę młodą, która myśli, że fajnie byłoby mieć maluszki i że to nie koniec świata, ale uwierz mi znalezienie im domów jest bardzo trudne! Gdyby świnki szły jak ciepłe bułeczki nie byłoby tyle biedaków szukających domów... Chcesz je później oddawać do zoo? Nie wiadomo czy nie trafią w ręce jakiegoś smakosza świńskiego mięska, albo do hodowcy gadzin...
Jeżeli zależy Ci na dobrze Pusia spraw mu męskiego przyjaciela, uwierz mi, że będzie wniebowzięty! Samczyki naprawdę fajnie się dogadują! Ja mam 3 w jednym boksie i uwierz mi, że jest im nie gorzej niż z niejedną samiczką!

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”