Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuw

Postautor: Sensibles » 26 czerwca 2012, 12:52

Rozwiaże Twoja zagadke-oczywiście , ze trociny bedą mokre od moczu tak jak i zwykły, materiał, leglina .Piszac nie wchlaniaja moczu mialam oczywiscie na mysli to , ze smierdza od tego moczu a swinka lepi sie od tych trocin.

To pisz po polsku, i tak, żeby wszyscy zrozumieli, bo pisząc "Trociny nie wchłaniają moczu." nie sugerujesz, że chodzi o nieprzyjemny zapach. Nie można wywnioskować tego z kontekstu, nie ma tam też czytelnych podtekstów.

Granulat tez nie kosztuje majatku i liczac wymiane trocin co dziennie a wymiane granulatu raz na tydzien to kosztka pewnie podobne.

Z kosztami masz rację, generalnie się wyrównują.

Trociny smierdza , lepia sie do swinki, rozsypuja po calym mieszkaniu, podrazniaja oczka i noski swine.

Jeżeli sprząta się codziennie - trociny nie śmierdzą. Wiem, bo stosowałam przez pewien czas SAME trociny, bez żwirku, i nie śmierdziało. owszem, jak już poleżało dwa dni, to na wieczór czuć było nieprzyjemny zapach, ale pod warunkiem, że zmieniało się zamoczone miejsca codziennie - pachniało świeżo, ładnie.
Jeżeli masz ciągle otwartą klatkę, to nic dziwnego, że się rozsypują. Natomiast jeżeli ktoś tylko wyjmuje świnkę na wybieg bądź na ręce, ma możliwość otrzepania świnki z trocin. I nie ma problemu - poza tym, jeżeli trociny nie są mokre, to nie przyklei się ich nie wiadomo ile, i nie wiadomo jak, do świnki. Trochę się włosy na brzuchu obczepią w trocinach, ale wystarczy raz przejechać ręką, żeby je strzepać, i po sprawie, można wypuścić po domu bez szkód dla podłogi. Ja jak Xsarę wypuszczam to nie mam żadnych trocin porozrzucanych po pokoju, w którym biega - i, jak już wspomniałam wcześniej, nie trzeba o to nie wiadomo jak mocno dbać.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika

mamka
Użytkownik

Postautor: mamka » 26 czerwca 2012, 16:37

---
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2012, 10:31 przez mamka, łącznie zmieniany 1 raz.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 26 czerwca 2012, 18:26

Rozwiaże Twoja zagadke-oczywiście , ze trociny bedą mokre od moczu tak jak i zwykły, materiał, leglina .Piszac nie wchlaniaja moczu mialam oczywiscie na mysli to , ze smierdza od tego moczu a swinka lepi sie od tych trocin.

A to ciekawe,bo od kilku lat uzywam trocin,a swinki mam 2 biale i jakos sa suche,czyste i od niczego sie nie lepia...moze czesciej powinnas sprzatac?Na dowod ,ze nie lepia sie od,jak to ujelas,przesiaknietych moczem trocin wklejam jakies fotki,obie biale swinie wydaja mi sie czyste i suche... :shock:
Załączniki
DSCF3508.JPG
DSCF3504.JPG

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 26 czerwca 2012, 18:34

Ja tak samo jak ruby używam trocin i moje też są czyściutkie. Chyba, że ktoś faktycznie nie sprząta po 7 dniach, to wtedy może być nieprzyjemnie.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
maupasss
Użytkownik
Świnki morskie: ♥Mania♥ i ♥Zuzia♥
Kontaktowanie:

Postautor: maupasss » 26 czerwca 2012, 18:58

Czekajcie, bo ja już się pogubiłam. Jeżeli będę miała same trociny to co ile sprzątać :?: kin i ruby wy macie same trociny czy jeszcze pod spodem żwirek :?:

To że zwierze jest mniejsze i nie może Ci nic zrobić nie oznacza, że masz je krzywdzić! Zwierzęta też czują! Nie są zabawkami, które po tygodniu możesz wyrzucić!

Zuzia♥ i Mania♥ są u mnie od 27 czerwca 2012 roku. ♥♥♥

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 26 czerwca 2012, 20:07

Jeśli same trociny, no i chcesz, by świnka miała dobrze, to co 2-3 dni ;) Jeśli jednak dasz na spód żwirek i na górę trociny (duże, nie pylące) to co około 7 dni(ja tak sprzątam, tylko co 3 dni wymieniam zasikane miejsca na nowy żwirek). Ja i ruby mamy żwirek i trociny.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

mamka
Użytkownik

Postautor: mamka » 26 czerwca 2012, 20:18

---
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2012, 10:30 przez mamka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 26 czerwca 2012, 20:25

mamka pisze:zatykaja nosek i wpadaja do oczek

:shock: A mi się zdaje, że jednak nie. Jeśli używasz 'animals', 'vitapol' to mogą, bo to pył, a nie trociny, ale ja używam 'domus' i jest jak najbardziej w porządku ;) Obrazek Są jak dla mnie idealnym rozwiązaniem. Żwirek mam tylko w kącie, reszta to trociny, nigdy jeszcze Gizmuli nie wpadły nigdzie :) Jak zasika mocno to wymieniam i tyle.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 26 czerwca 2012, 22:06

mamka pisze:
Sensibles pisze:To pisz po polsku, i tak, żeby wszyscy zrozumieli, bo pisząc "Trociny nie wchłaniają moczu." nie sugerujesz, że chodzi o nieprzyjemny zapach. Nie można wywnioskować tego z kontekstu, nie ma tam też czytelnych podtekstów.

Na pewno większość wiedziała, o co chodzi bez konieczności rozpisywania na części pierwsze:) Wiadomo, ze skoro napisałam trociny nie wchłaniają moczu na nie miałam na myśli ze ten mocz stoi na powierzchni trocin. Zgadzam się brakowała jednego jednego słowa ,mianowicie ZAPACHU czyli trociny nie wchlaniaja zapachu moczu. Nie spodziewałam się ze brak jednego słowa utwierdzi pewne osoby z forum w przekonaniu ze chodziło mi o to ze mocz stoi na trocinach jak w plastikowym pudelku. Szczerze mówiąc rozbawiło mnie to.

Czasem nawet źle postawiony przecinek zmienia sens zdania, a co dopiero brak jakiegoś słowa ;) Po prostu musisz o to dbać, tyle. I mnie także rozbawił Twój komentarz "Trociny nie wchłaniają moczu" :)

Jednak pylki trocin dostaja sie do oczek i noska co jest nioe bez znaczenia dla zdrowia swinki.
Popytaj dobrych vetow specjalizujacych sie w gryzoniach. Napewno nie jest latwo o dobrego veta bo czesto ich specjalnoscia sa koty oraz psy. Jesli w twojej miejscowosci nie ma ich za wielu to poprostu zadzwon do veta z innej miejscowosci. Wielu jest sympatycznych i udzieli porady przez telefon.

Nie potrzebuję porad weterynarzy w tych sprawach, przetestowałam różne podłoża i wiem, że dla mojej świnki najlepszy jest żwirek + trociny, ewentualnie żwirek + mata łazienkowa.
A co do weterynarzy w mojej miejscowości - jacyś tam w pobliżu są, bo słyszałam od znajomej, że bardzo dobry specjalista. Muszę się wybrać na obcinanie pazurków, to zapytam chociażby z ciekawości, co sądzi o podłożach do klatek świnek morskich.

mamka pisze:Tak na marginesie -mimo problemu ze zrozumieniem -co autor mial na mysli piszac "trociny nie wchlaniają moczu"- wydaje mi sie ze mozesz byc symptyczna osoba i chetnie bym cie poznala blizej wraz z Twoja Xsara. Szkoda , ze nie masz zamieszczonego zdjecia xsary.

Zdjęcie Xsary mam zamieszczone tutaj, jeżeli to takie ważne. A bliżej poznamy się po dalszych rozmowach i przebywaniu na jednym forum, spokojnie, zdążysz ;)

Tak na marginesie - przećwicz trochę cytowanie kogoś postów, popatrz, jak to działa, bo troszkę Ci się "przestawia" i najwidoczniej czasami wychodzi Ci to, co nie powinno. Jak na razie poprawię pomyłki.

ina pisze:Czekajcie, bo ja już się pogubiłam. Jeżeli będę miała same trociny to co ile sprzątać :?: kin i ruby wy macie same trociny czy jeszcze pod spodem żwirek :?:

Kin, co 2-3 dni? Zamoczone miejsca radzę sprzątać codziennie, jak świnka jest na samych trocinach.

mamka pisze:
ruby_anger pisze:A to ciekawe,bo od kilku lat uzywam trocin,a swinki mam 2 biale i jakos sa suche,czyste i od niczego sie nie lepia...moze czesciej powinnas sprzatac?Na dowod ,ze nie lepia sie od,jak to ujelas,przesiaknietych moczem trocin wklejam jakies fotki,obie biale swinie wydaja mi sie czyste i suche...

Pierw należy czytac dokładnie post zanim odpowiecie sie na niego. Jasno i wyraznie napisalam, ze jesli sprzata sie codziennie trociny to jest ok ale zatykaja nosek i wpadaja do oczek . Mogą także draznic skóre ( to juz nastepna sprawa) . Napisałam tez , ze trociny mialam jeden dzien i nie podobało sie to mi, wiec bez sensu jest twoja mysl typu "...moze czesciej powinnas sprzatac"-wiec jeszcze raz NIE UZYWAM TROCIN
Ja juz wyraziłam swoje zdanie na ten temat i wiecej sie powtarzac nie bede ani prostowac tego czeko ktos nie doczytał lub nie zrozumial.

mamka, tak właściwie, to po jednym dniu średnio można oceniać, czy trociny są dobrym podłożem, czy też nie. Może akurat kupiłaś takie, które miały bardzo małe drobiny i mocno pyliły...trzeba było spróbować z innych firm, z innych paczek.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 26 czerwca 2012, 22:32

mamka, wybacz, ale chyba trochę nie wiesz o czym piszesz. Są różne typy trocin, te duże, miękkie i opylone nie będą nigdzie wpadać ani niczego drażnić. Używam trocin od ponad 10 lat i nigdy nie miałam problemów z brudnymi czy "pozlepianymi" świnkami.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”