Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Gryzienie i inne sprawy

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
Red_Mary
Użytkownik
Świnki morskie: Nemi
Kontaktowanie:

Gryzienie i inne sprawy

Postautor: Red_Mary » 6 sierpnia 2012, 12:46

Moja świnka nie chce gryźć kolby. Próbowałam też innych rzeczy (żeby mogła ścierać ząbki), ale bez skutku. Jedynie patykiem potrafi chwilę się zająć, ale na tym koniec. Ostatnio zauważyłam, że zaczyna mieć problemy z gryzieniem. Kiedy je, to jakoś tak bokiem, nie tak jak dotychczas. Jest wyjątkowo wybredna, i nawet marchewki już nie lubi. Mimo częstych zmian karm, je też niechętnie je.
Problem tkwi w tym, że nie wiem jak zachęcić ją do gryzienia kolby, i jaką karmę kupić, żeby chociaż trochę ją jadła.
(Starałam się kupować te 'najlepsze' karmy - Cavia Nature, itp.)
Pomocy!

Go vegan!

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Moranghinia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Gryzienie i inne sprawy

Postautor: Moranghinia » 6 sierpnia 2012, 12:57

A jakie kolby dajesz???
Moje uwielbiają kolby lucernowe i są zdrowe bo bez miodu i innych dodatków nie dla świń.
Spróbuj podać gałązki wierzby albo drzew owocowych gruszki jabłka może się skusi

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 6 sierpnia 2012, 13:01

A samo siano nie wystarcza? Musisz szukać karm twardych, przeznaczonych do ścierania ząbków. Może w końcu w jakieś zakosztuje...Ja kolb nie podaję, za to często świnie dostają właśnie gałązki. Jeśli to nie pomoże konieczna może być wizyta u weta.

Awatar użytkownika
Red_Mary
Użytkownik
Świnki morskie: Nemi
Kontaktowanie:

Postautor: Red_Mary » 6 sierpnia 2012, 13:15

no właśnie nie wystarcza :/ daję kolby owocowe, te z Animals. a co do gałązek, to stale je daję, ale interesuje się tym tylko przez chwilę.
dziękuję, z chęcią wypróbuję te kolby :)

Go vegan!

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 6 sierpnia 2012, 22:30

Zbyt czeste zmiany karmy moga swinke zniechecic do jedzenia jej, swinki przyzwyczajaja sie do jednego smaku i nowych czesto nie chca, patyki dawaj, jak zechce to poskubie,niekoniecznie gdy patrzysz,a kolby to bardzo dobrze,ze nie chce,bo sa tuczace,dawaj swince sianko do oporu,zawsze musi je miec w klatce,na nim zetrze zeby.

Wróć do „Ogólnie”